Meglepő: kizárták a Teslát az ESG indexből

A Tesla kimaradt az S&P 500 ESG indexéből, ami teljesen meglepő annak tükrében, hogy Elon Musk vállalatának nagy-nagy küldetése az autóipar megreformálása. Úgy tűnik, nem elég csak kommunikálni a vállalati fenntarthatóságról.

Nem ért váratlanul, hogy Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a vállalati ESG-rendszert a „megtestesült ördögnek”, a mérőszámokat „kamunak” tweetelte a hírre.

(Tette ezt annak ellenére, hogy korábban nagyot profitált belőle, hiszen számos befektetési alap követi az indexet, aminek a része volt az autógyár. A kizárás kényszerű eladásokhoz fog vezetni, mivel az ESG indexekhez kötött alapok ezentúl nem tarthatják a részvényt.)

Az S&P 500 ESG index környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és irányítási (Governance) adatok alapján rangsorolja és ajánlja a vállalatokat a befektetőknek. Pontrendszeren alapuló, több száz adatot érintő kérdéssora van, amelyek a cégek ökológiai lábnyomára vonatkoznak, valamint arra, hogy bánnak az alkalmazottjaikkal, partnereikkel és ügyfeleikkel.

(A HOLD Lexikonban bővebben lehet olvasni az ESG-ről.)

Miért került ki a Tesla az indexből?

Fontos látni, hogy a Tesla S&P Dow Jones Indicies ESG pontszáma nem sokat változott a korábbi évekhez képest, viszont több másik cég fejlődni tudott, ezzel hátrébb szorították a rangsorban Elon Musk gyárát.

A vállalat csak 2022 februárjában egyezett meg a Környezetvédelmi Ügynökséggel – előtte éveken át megsértette a tiszta levegőről szóló törvényt, és elhanyagolta saját kibocsátásának nyomon követését. 

Kaliforniában vizsgálatot indítottak a cég ellen az enyhén szólva sem megfelelő hulladékkezelése miatt. Németországban – ahol nemrég nyílt Tesla-gyár – pénzbírságot róttak ki rá, mivel nem teljesítette az elhasznált akkumulátorokra vonatkozó „visszavételi” kötelezettségét.

Legalább ennyire hatással volt a negatív értékelésre, hogy a cég fremonti (Kalifornia) üzemére rossz fényt vetettek a faji megkülönböztetésre és rossz munkakörülményekre vonatkozó vádak. (A legdurvább kritika: a gyárban alacsony beosztású, színes bőrű munkásokkal végeztették el a fizikailag megterhelőbb és veszélyesebb feladatokat.)

A Tesla a 22. helyen végzett a tavalyi, 2019-es adatokat használó Toxic 100 Air Polluters Indexen. Ez rosszabb, mint az Exxon Mobil, amely 26. lett, de jobb, mint a General Electric 20. helyezése.

Talán a jó vállalati PR-nak köszönhető, hogy a nyilvánosságot kevésbé érték el ezek a hírek.

Igaz, a zéró kibocsátás élharcosa Tesla kiesése váratlan fordulat, egyébként most összesen 35 céget távolítottak el az indexből.

A legnagyobb távozók
Forrás: Indexology Blog

Az S&P ESG index 2019-ben indult, a legfrissebb verziója 308 vállalatot tartalmaz, köztük olyan óriásokat, mint az Apple, a Microsoft és az Exxon Mobil. (Igen, egy olajcég beelőzte a Teslát!)

Az index 10 legnagyobb súlyú vállalata (%)
Forrás: Indexology Blog

Ez már nem a szupergazdagok kora

Az idei év első négy és fél hónapjában Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, a kínai milliárdosok milliárdosa, Changpeng Zhao fejenként 50-100 milliárdot veszített.