A Twitter-vétel felborította az erőviszonyokat

A republikánus szenátorok 160 ezer új követőt szereztek, mióta Elon Musk megvásárolta a céget.

Alig pár órával azután, hogy Elon Musk hétfőn bejelentette, hogy megállapodott a közösségi médium mögött álló vállalat megvásárlásáról (44 milliárd dollárért) izgalmas trend bontakozott ki a platformon:

Amerikában, a Demokrata Párthoz köthető oldalak követőtábora zsugorodni kezdett, miközben a republikánus fiókok egyre népszerűbbek lettek.

(Musk már április elején a cég legnagyobb részvényese lett, ebben a cikkünkben foglalkoztunk vele, miért szemelte ki magának a Twittert.)

Az Economist számszerűsítette, hogyan változott április 25-én és 26-án a kongresszusi tagok Twitter-bázisa, a cég megvétele előttiekhez képest: a szenátusi republikánus profilok követői 0,8 százalékkal lettek többen, a demokrata oldalak pedig 0,2 százalékot veszítettek. (Szűk két nap leforgása alatt!) Hasonló trend figyelhető meg a Képviselőházban is.

Az Egyesült Államok kongresszusi képviselőinek Twitter-követőszámának változása 2022. április 25-26. között
Képernyőfelvétel Forrás: Economist

Elon Musk bevásárlásának legnagyobb vesztesei:

Kamala Harris alelnök (mínusz 22 ezer követő, 16,9 milliós táborból)

Bernie Sanders (mínusz 19 ezer követő, 15,5 milliós táborból)

Elizabeth Warren (mínusz 14 ezer követő, 7 milliós táborból)

Átlagosan a demokrata Twitter-oldalak 2700 követőt veszítettek a vizsgált – elég rövid – időszakban.

A gazdasági lap emlékeztetett, hogy a követők számának ilyen egységes és jelentős csökkenése általában a botok (automatizált, szoftver által vezérelt profilok) „megtisztításakor” tetten érhető, de most egészen más a helyzet.

Vaskosan politikai okok húzódnak a háttérben: az egyre közeledő 2022-es időközi választások kampányhangulatában a republikánus tábor szerint Elon Musk éppen megmenti a Twittert és a szólásszabadságot, a demokraták szerint pedig pont, hogy tragédia a platform magánkézbe kerülése.

Alkatrészhiány? Medvepiac? Nem a Teslánál!

Elon Musk autógyártójának eladási számai remekelnek, a részvényárfolyam 1000 dollár felett jár, közben a techvezér várva várt hídfőállást épített Európában. Tesla: eljött az újabb osztalékfizetés ideje.