Igen vagy nem? – Éledezik az előrejelzések piaca

Egy új, New York-i vállalat vinne életet a tetszhalott állapotban lévő előrejelzések piacára. A tavaly júniusban indult Kalshi weboldalán sokfajta esemény kimeneteléhez kötődő szerződéseket lehet adni-venni.

Nem új dolog

Mindig is voltak olyan emberek, akik szerettek a jövőről találgatni vagy egyenesen úgy gondolták, hogy tudják mit hoz a jövő. Főleg az utóbbiak pénzre is akarták váltani ezt a szerintük létező képességüket, így már több száz éve is fogadtak az emberek. Ezen fogadások a legfontosabb politikai eseményekre irányultak:

a kormánytisztviselők választására az olasz városállamokban a 16. és 17. században, a pápai választásokra 16. századi Olaszországban, a parlamenti választások győztes pártjára 18. és 19. századi Nagy-Britanniában, valamint a 19. század és a 20. század elejének elnöki és kongresszusi választásaira az Egyesült Államokban.

Emellett más politikai események kimenetelének is volt piaca – például bizalmatlansági szavazásoknak vagy katonai akcióknak.

A 20. század fordulóján Wall Street-i brókerek kereskedtek a választási esemény-kontraktusokkal, az újságok pedig rendszeresen írtak az ügyletek árairól. Koleman Strumpf közgazdász professzor becslése szerint a csúcsponton, az 1916-os egyesült államokbeli választásokon körülbelül 10 millió dollár értékben fogadtak ezeken a piacokon – ez mai árfolyamon több mint 200 millió dollárt jelentene. A 1930-as évek végére azonban az ilyen piacok teljesen eltűntek a verseny- és jogi szigorítások miatt.

Az előrejelzések piacával olyan neves közgazdászok is foglalkoztak, mint Friderich Hayek, Ludwig von Mises és Clive Granger. Tanulmányaik egyik fő megállapítása az volt, hogy egy sokféle véleménnyel rendelkező csoport tagjai együttesen jobban tudnak előrejelezni, mint az egyének. A saját területén egy profi szakértőnél pontosabb lehet egy amatőrökből álló csapat.

Az elmúlt évtizedekben több internetes előrejelzési piac is létrejött, de egyik sem aratott nagy sikert. A szabályozói légkör és az érdeklődés hiánya is szerepet játszott ebben.

Az előrejelzések piaca (prediction market)

Lényegében az előrejelzési piacok lehetővé teszik, hogy fogadásokat lehessen kötni jövőbeli események kimenetelére, ezáltal új pénzügyi származékos ügylet kerül létrehozásra. Az ilyen ügyletek sokasága által egy képet kaphatunk arról, hogy mik az emberek általános várakozásai. A több és jobb nyilvános információ egy ok az előrejelzési piacok ösztönzésére.

Az új szereplő

A két huszonéves által alapított Kalshi az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelettől (CFTC) 2020 végén kapott engedélyt a működésre, majd tavaly júniusban indult el hivatalosan. A vállalat reméli, hogy hasznot tud húzni a pandémia kitörése óta tapasztalható növekvő befektetési aktivitásból. Számítanak rá, hogy a hobbiból fogadók mellett a kockázatukat fedező befektetők és cégek is használni fogják az oldalukat. A projekt ígéretességét mutatja, hogy olyan neveket tudhatnak maguk mögött, mint a Sequoia Capital tőketársaság és a Charles Schwab pénzügyi szolgáltató.

Tarek Mansour, az egyik alapító elmondása szerint a Kalshit részben korábbi munkahelyénél, a Goldman Sachs-nál szerzett 2016-os tapasztalatai inspirálták, amikor néhány ügyfél arra kérte a bankot, hogy segítsen nekik védekezni a Brexit kockázata ellen. A Goldman olyan származékos termékeket dolgozott ki, amelyek összetett modelleken alapultak, és így próbálták kikövetkeztetni, hogy a különböző piacok hogyan reagálnak majd a britek kilépésre. Nem lenne egyszerűbb – gondolta Mansour – ha lennének olyan kontraktusok, amelyek egyszerűen fizetnének a Brexit megszavazása esetén?

Ez nem kaszinó

Bizonyos szempontból a cég hasonlít a fogadási piacokra, amelyek kulcsfontosságú politikai események környékén népszerűvé válnak, vagy az Egyesült Államokban mostanában fellendülésnek örvendő online sportfogadási vállalatokra is, azonban vannak lényeges eltérések.

Mansour szerint, a kockázatok kezelésének gazdasági hasznossága és a piaci árazás két olyan tényező, amely megkülönbözteti a Kalshi-t egy kaszinótól. „A kaszinóknál és fogadási cégeknél az általuk elért bevétel az ügyfelek veszteségeiből származik. Ez furcsa ösztönzőket teremt. Mi tranzakciós díjakat szedünk, és nem szerzünk pénzt senki veszteségéből” – mondta Mansour.

Videójátékkal pénzt keresni?

A blokklánc technológia a pénzügyi szektor mellett a videójátékipart is felforgathatja. Az első fecskék már megjelentek a piacon, viszont a nagyobb játékfejlesztők még kivárnak.

Mekkora lesz az irányadó kamat?

A Kalshi egy olyan tőzsdét működtet, melyen a felhasználók határozzák meg az igen vagy nem szerződések árát. Minden szerződés 1 dollárt fizet, ha a felhasználónak igaza van, és semmit, ha nincs. Mielőtt az esemény megtörténik a szerződés ára 0 és 1 dollár között mozoghat, attól függően, hogy az emberek mennyit hajlandóak fizetni egy igen vagy nem kimenetelért.

A kereskedőknek nem kell megvárniuk a végeredményt, hogy pénzt keressenek.

Egy felhasználó például kezdetben olcsó „igen” szerződést vásárolhat, mondjuk 20 centért. Aztán ha elmozdulás történik a „kollektív bölcsességben”, és az emberek elkezdenek egyre inkább „igen” eredményt várni, a felhasználó eladhatja a kontraktust 60 centért. Vagy ennek ellenkezője is megtörténhet, és akkor veszteséges az üzlet.

Viszonylag sok témában lehet venni és eladni a szerződéseket. A szövetségi törvény viszont tiltja a Kalshi számára, hogy szerződéseket listázzon több területen, beleértve a háborút, a terrorizmust és a merényleteket. Az sem valószínű, hogy a Kalshi választási eredményekről szóló szerződéseket listázzon, mivel 2012-ben a CFTC blokkolta a politikai eseményekre vonatkozó szerződésekkel való kereskedést.

Így is több témában számos történés kimenetelét lehet megtippelni. Néhány a most legnépszerűbbek közül: „A Fed hogyan határozza meg az irányadó kamatot márciusban?”, „Ki lesz a Legfelsőbb Bíróság következő tagja?” és „Melyik film fogja nyerni az Oscar-díjat Legjobb Film kategóriában?”

Néhány jelenleg népszerű esemény a Kalshi-n
Itt láthatóak a márciusi alapkamat-várakozásokra kötött előrejelzési ügyletek árfolyamai

Többeknek lehet ismerős az érzés, hogy egy világgazdasági történést megjósoltak, de azt nem tudták jól lekereskedni. Az ilyen helyzetekre nyújthatnak megoldást az esemény-szerződések. Az egyik alapító, Lopes Lara így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „A befektetések arról szólnak, hogy pénzt rakunk egy jövővel kapcsolatos véleményünkre. A hagyományos eszközök, például a részvények, azonban nem biztosítanak közvetlen kitettséget az események kimenetelére.”

A Kalshi-nál nagyon figyelnek arra, hogy ne egy olyan kép alakuljon ki az emberekben, hogy mennyire kockázatosak a rajtuk keresztül kötött ügyletek, és mekkorákat lehet bukni a weboldalukon kereskedve.

Szorosan együttműködnek a CFTC-vel egy szabályozott piac létrehozása érdekében, és próbálják megakadályozni, hogy a felhasználók túl sok kockázatot vállaljanak. Erre példa, hogy a határidős vagy tőzsdei kereskedéssel ellentétben az cég felhasználói nem folyamodhatnak tőkeáttételhez.

A szofisztikáltabb, tapasztaltabb befektetőknek is vonzó lehet a Kalshi. „Ők miért használnának egy játékhoz hasonlító platformot?” – tehetnénk fel jogosan a kérdést. Egyrészt, a kevésbé informált felhasználókon tudnak pénzt keresni, másrészt a különféle kockázataikat tudják fedezni. Ha egy cég tart a vállalati adóemeléstől, akkor erre tud fogadni. Ha valóban lesz adóemelés, akkor ezen bukik ugyan, viszont magán a kontraktuson nyer.

Széles az események választéka a Kalshi-n

A jövő kockázatai

A szép remények ellenére több bizonytalan pont is van a cég jövőjét illetően.

Az előrejelzések piacának széleskörű elterjedését akadályozhatja, hogy egy szempontból itt nehezebb pénzt keresni, mint a tőzsdén. Alapvető különbség van az eseményekre és a részvényekre való „fogadás” között. A reálgazdaság növekedésével párhuzamosan a vállalatok is sikeresek tudnak lenni, így a részvények árfolyama általában növekszik hosszú távon. Ez több résztvevőt vonz.

Ezzel szemben az előrejelzések piacán a játék nullaegyenlegű. Az egyik személy nyeresége annak a vesztesége, aki a szerződés túloldalán áll.

A nagyobb probléma viszont a likviditás hiánya lehet. A komolyabb befektetők kevésbé motiváltak, ha nem tudnak könnyedén nagy ügyleteket kötni. 2002-ben a Deutsche Bank és a Goldman Sachs piacot indított egyes események kimeneteléhez kötött szerződések számára, hasonlóan ahhoz, amit a Kalshi most kínál, csak a nagybefektetők számára. Ezek a szerződések a főbb makrogazdasági adatok előrejelzéseire vonatkoztak, mint például a foglalkoztatási számok alakulása. Néhány évvel később azonban bezártak, valószínűleg azért, mert azok a befektetők, akik ilyen adatokkal akartak kereskedni, inkább a tőzsdén kereskedtek opciókkal és egyéb derivatívákkal. Ezekben sokkal nagyobb a forgalom, és sok esetben a likviditás többet számít, mint a tökéletes fedezet.

A likviditás hiányán segíthetne, ha lennének árjegyzők (market makerek). Jelenleg a piacon lévő megbízások mindaddig a könyvekben maradnak, amíg egy másik kereskedő nem jelenik meg a szerződés ellenkező oldalán. Ez pedig alacsonyabb forgalomhoz és likviditáshoz vezet annál, mintha árjegyzők is a folyamatban lennének.

Egy előrejelzési piac fellendüléséhez szükséges néhány kritérium teljesítése: az eseményeknek eléggé általánosnak kell lenniük ahhoz, hogy széles körű érdeklődést keltsenek, eléggé fontosnak ahhoz, hogy számítsanak és elég szokatlannak ahhoz, hogy ne lehessen más eszközökkel lekereskedni őket. Nem könnyű ugyan olyan eseményt találni, ami teljesen megfelel ezeknek a feltételeknek, de ha mégis sikerül, a Kalshi és a hozzá hasonló cégek remek lehetőséget nyújtanak ezek lekereskedésére.

A blokklánc segíthet

Sokak szerint a decentralizált előrejelzési piacoké a jövő. A blokkláncon futó piacon, vagyis harmadik fél (például a Kalshi) nélkül tisztább lehet a kereskedés. Ki lenne zárva annak az esélye, hogy a piacot működtető cég a kereskedőket lehúzva növelje bevételét.

Több szempontból is ígéretesnek tűnik a Kalshi, de számos akadállyal kell megküzdenie, mielőtt széles körben elfogadott és ismert lehet.

A cikk szerzője Lotz Barnabás, a Budapest Investment Club tagja.

A fennálló monetáris rend vége? – BlokkolóÓra 194.

Az Egyesült Államokban nincs egységes kriptós szabályozás. Különböző kormányzati ügynökségek (mint például a SEC, CFTC, IRS stb.) a meglévő törvények alapján egyes részterületekért felelnek, de ezek sem fednek le minden kérdést és a köztük húzódó határvonalak is gyakran homályosak. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyes tagállamok már kialakították saját szabályrendszerüket a kriptoeszközökre, miközben mindez szövetségi szinten nem történt még meg.