Elveszett évtized

Sok újdonságot nem tudok elmondani a piacokkal kapcsolatban, de egyre jobban egyetértek Jaksity Gyuri véleményével, miszerint Európa elveszett évtizede lesz a jelenlegi:

https://www.nol.hu/gazdasag/a_mostani_lesz_az_elveszett_evtized

A probléma az, hogy számos országnak nagyon jó esélye van beleesnie a görög spirálba: a nagy költségvetési hiány miatt súlyos megszorításokra van szükség, amely gazdasági visszaesést okoz, ami miatt újabb megszorítások következnek, ami további visszaesést okoz. Ráadásul a GDP visszaesése és a folyamatosan fennmaradó hiány miatt tovább növekszik a GDP-arányos eladósodottság, egyre veszélyesebb méreteket öltve. Erről már sokszor írtam, két éve lehet látni, hogy a görögök ezt az utat járják végig, de jó esélye van az olaszoknak, spanyoloknak, portugáloknak is, hogy erre haladjanak, sőt Nagy-Britannia, Franciaország és Németország sem immúnis, és természetesen velünk, magyarokkal is megtörténhet ez. Valószínűleg az adósságok szintje már most akkora, hogy sok országban nem visszafizethetőek, ezért csak két megoldás kínálkozik: részleges adósságelengedés/leírás (ez az esetek többségében nem realisztikus) vagy agresszív elinflálás. Valójában ez utóbbi az egyetlen járható út. Az szinte bizonyos, hogy az állampapírok tulajdonosai reálértékben veszíteni fognak, vagy így vagy úgy. A végső megoldás nem lehet más, mint az ECB (és természetesen BoE, BoJ, FED) masszív pénznyomtatása. Ez a többéves kilátás, de hol tartunk most?

Az olasz és spanyol hozamok az egekben, sok hónapos csúcsra jutottak (az olasz sokévesre!!!) és ez egyértelműen jelzi, hogy most már igazán nagy baj van. Az olaszokat csakis pénzpumpával lehet megmenteni, az ECB-nek végtelen intervenciót és friss pénzteremtést kell hirdetnie, nincs más mód, hogy megállítsa a hozamok emelkedését. Ugyanis ha a hozamok tovább emelkednek hamarosan finanszírozhatatlanná válik az olasz államadósság. A masszív elinflálást és gyors európai kamatcsökkentést még mindig nem nagyon hiszik el a piacok, habár az arany euróban számított árának emelkedése, és a lassan további kamatcsökkentést árazó EURIBOR határidők már jeleznek valamit. A részvénypiacok továbbra is nagyon erősek ennek ellenére – különösen az amerikaiak, de a DAX is elég vitéz. Amennyiben igazam van azonban a fenti kilátásokkal kapcsolatban, akkor az európai részvényekre a következő hónapokban további lejtmenet várhat.

Talán még tavaly beraktam ide egy grafikont amely Japán elmúlt 20 éves példáján keresztül bemutatta, hogy a hitelundor idején gyakorlatilag csak egyetlen dologra kell figyelni a tőzsdén: amikor elindul a költségvetési megszorítás (és emiatt a gazdaság belassul/recesszióba esik) akkor el kell adni a részvényeket, amikor pedig a költségvetés ismét stimulálni kezd (= visszatér a növekedés), akkor meg kell őket venni. Valószínűleg ez a menetrend érvényes Európára is, és mivel egyelőre csak egyre mélyebben megyünk a megszorításokba, ezért a medvepiac folytatódására számítok: persze nagy kérdés mikor indul újra.

Továbbra is érdekes a forint. Habár a nagy szabadságharc után a kormány meglepõ módon békülékeny hangot ütött meg, s úgy tûnik rájöttek, hogy praktikusabb együttmûködni a bankokkal, mint izomból lenyomni õket, ám ez nem állította meg a nemzeti valuta mélyrepülését. A forint továbbra is esõ trendben van szinte mindennel, még más, igencsak gyenge KKEU pénzekkel szemben is. Ez bizony nagy baj, és nem sok jóval kecsegtet, pláne, hogy Európában erősen romlik a hangulat.

Persze a görög kormány megmaradásának hírére könnyen lehet hogy a jövő hét, vagy legalább az eleje pozitív hangulatban zajlik, de mivel az események – ahogy fentebb írtam – már rég túlmutatnak Görögországon, ezért a megnyugvás szerintem nem lesz tartós.

Dani küldte ezt a kiváló kis dalocskát, ami a görög helyzet kiváló summázata:

https://www.youtube.com/watch?v=4rogSXgAoiE

Egy barátom csak annyit mondott rá: míves mű.

 

Forrás: zsiday.hu