Soros György: emberi gyarlóság és reflexivitás

“Kidolgoztam egy olyan fogalmi keretrendszert, amely előnyt adott nekem. A gondolkodás és a valóság összetett kapcsolatáról szól, és arra használtam a piacot, hogy rajta tesztelve igazolódjon elméletem helyessége. Lényegileg két egyszerű alapfeltevésből áll. Az egyik, hogy az olyan helyzetekben, melyekben gondolkodó szereplők vesznek részt, a résztvevők világképe mindig hiányos és eltorzult. Ez az emberi gyarlóság.

A másik, hogy ezek az eltorzult nézetek befolyásolhatják azt a valóságot, amellyel összefüggésben állnak, és az eltorzult nézetek nem megfelelő cselekedetekhez vezetnek. Ez a reflexivitás. Ez az elmélet fórumot adott nekem, de most, hogy az Alchemy of Finance c. könyvem gyakorlatilag kötelező olvasmány a professzionális piaci szereplők körében, elveszítettem ezt az előnyömet. Ezzel tisztában vagyok és ezért már nem vagyok piaci szereplő.”

Soros György

Forrás: Vakmajom a Facebookon

Archívumunkból (2020)

Kognitív torzítások III. rész: lehorgonyzás (anchoring bias)

A lehorgonyzás csapdájába leginkább akkor esünk, amikor meg kell becsülnünk valamit. Ilyenkor először mindenki egy horgonyt keres, amihez utána viszonyítani tudja majd az általa reálisnak tekintett értéket. Ezt a kezdeti horgonyt viszont a többség nem képes kellő mértékben módosítani, túlságosan is ragaszkodik hozzá.