Emelkedés

Miközben továbbra is erõs negatív hangulat árad a médiából (összeomlik az euróövezet, recesszió lesz, stb.), a piaci folyamatok kissé más – optimistább – képet mutatnak.

Az ECB 3-éves hitele és a fiskális összefogás hatására stabilizálódott a 2 nagy veszélyeztetett ország hozamszintje, az olaszoknál csak a 2-3 éves kötvények, a spanyoloknál viszont a teljes hozamgörbe lejjebb tolódott, a spanyol tízéves kötvény 5% körül, ami teljesen fenntartható, a 2-éves 3,3%-on, ami több hónapos minimum, míg az olaszoknál a 10-éves 7% körül ragadt, de a 2-éves 4,7%-ra esett a novemberi 7-8% közötti szintekről. Az üzenet egyértelmű: Európában egyelőre nem lesz összeomlás. Habár a wunderwaffe még pihen (használatától erősen ódzkodnak), de a bevetett fegyverek is elegendőek arra, hogy az eurozóna megpróbálja átszenvedni a következő időszakot. Nem biztos, hogy sikerülni fog, attól tartok, hogy később sokkal agresszívabb intézkedésekre lesz szükség, de aki időt nyer életet nyer, és amíg a megnyugvás zajlik, addig lehet keresni a megoldásokat.

A világgazdaság számára mindenesetre pozitívum a megnyugvás, különösen jó hír ez az amerikai tőkepiacnak, hiszen ott egyelőre javulóban a gazdaság, és ha az európai viharfelhőket sikerül elűzni, akkor nyugodtan elindulhat egy részvénypiaci emelkedés, és nőhet tovább a gazdaság. Jó esélye van annak, hogy az első negyedévben a részvénypiacok teljesítménye poitív legyen, különösen ott, ahol az európai recesszió nem fáj annyira – legerősebbnek az amerikai indexek és a svájci részvényindex látszik.

Ennek hatására talán Magyarországon is lehet valamiféle megnyugvás, habár a forint és a kötvények árfolyamalakulása arra utal, hogy elindult valamiféle tõkemenekítés az országból. Nagy kérdés, hogy egy (talán) jobb nemzetközi környezet ezen mennyit tud javítani?

Forrás: zsiday.hu