Telekár vár a korszerűtlen kádárkockákra?

Vakmajom: Elnéz az ember két házat egy utcában. Az első a kor technikai színvonalán áll; jól szigetelt, napelemes rendszer, hőszivattyús rendszer, valószínűleg padló- és mennyezetfűtés. A második az 50 évvel ezelőttin. Az energiaigénye ez utóbbinak az előző sokszorosa.

Elnéz az ember két házat egy utcában.

Az első a kor technikai színvonalán áll, jól szigetelt, napelemes rendszer,…

Közzétette: Vakmajom – 2022. augusztus 10., szerda

Ha egyforma méretűek és ugyanolyan fekvésűek lennének, a korszerű ház ára simán érheti a dupláját is akár a korszerűtlennek, főleg mióta az energia ára megugrott. Legalább 20 évig nem kell korszerűsíteni. Az is lehet, hogy az utóbbit már csak telekáron lehet eladni.

Mivel az előző évtizedben – a mesterségesen is nyomottan tartott energiaár korában – a nagy felújítási programok elmaradtak, rossz volt a megtérülésük, akár 1,5-2 millió ház szorulhat energetikai felújításra. A modern rendszerek nem olcsók, a hőszigetelés sem az, alapos bontás is kell mondjuk padlófűtés kialakításához, ez aligha áll meg 10 millió alatt még egy kisebb ház esetében is. Nagyobbaknál felszaladhat 20-ra.

De legyen 10 és 2 millió ház: az összesen 20 000 milliárd (!) forint felújítási igény! 50 milliárd euró, az éves GDP legalább harmada. Az a nagyságrend, ami bejött ide EU-támogatásban. Iszonyú összeg, amire hirtelen biztosan nincs forrás.

Az biztos, hogy igen nagy piac nyílt meg a korszerűsítések előtt és az is valószínű, hogy a házas ingatlanok piaca is alapvetően szét fog válni: a korszerűek jó ártartóak lesznek, a korszerűtleneknek semmi ára nem lesz.

A vevők lediszkontálják a felújítás költségét, meg beleraknak az árba további kockázatot (teljesen piaci lesz az energiaár, megugrik a felújítás költsége, nem lesz a munkára ember, kapacitás, csak drágábban, később stb.) meg némi haszonigényt is, ezért csak rettentő nyomottan lehet eladni őket. Bagóért.

10-et rá kell költeni modernizációra? Ha 20-szal olcsóbban adod, tán megfontolom! – ezt fogják gondolni a készpénzes vevők.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Ingatlanpiac

Hosszú távon jó eszköz az ingatlan és az inflációnál nagyobb hozamot várhatnak tőle a befektetők, azonban a beszállási pont megválasztása nagyon fontos lehet.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.