Energiapiac: 1,7 dollárnyi „zöld” jut 1 dollárnyi „koszos” beruházásra


Évtizedünk egyik legfőbb globális gazdasági megatrendje az energiapiaci beruházások területén zajlik. 

A globális klímakatasztrófa (valós) fenyegetését mára már minden gazdasági nagyhatalom elismeri. Az elmúlt években fokozódtak a kormányzati elköteleződések, a klímavédelem, mint (vég)cél előmozdítására jelentős támogatási csomagokat állítottak össze.

  • Európában ilyen a Covid-járvány utáni “NextGeneration EU” modernizációs alap,
  • az Egyesült Államokban az “Inflation Reduction Act“,
  • illetve Kína is elköteleződött 2021 végén a gyorsabb dekarbonizációs pálya mellett.

A támogatások mellett fokozza a beruházások vonzerejét az a tény is, hogy mára már több területen piaci alapon is biztosított a megtérülés a vállalatok számára – ilyen például szárazföldi szél- és napenergia – akikre egyébként még ESG-oldalról is komoly nyomás nehezedik a beruházások élénkítése kapcsán.

Fontos, hogy mindemellett a “hagyományos” fosszilis alapú technológiákra, beruházásokra is szükség van, hogy az energiaátmenet során ne lépjen fel komoly hiány a kínálati oldalon (például olaj és gáz).

A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint idén közel 2800 milliár dollárra, a globális GDP 2,7 százalékra rúgnak majd az energiapiaci beruházások. Az ábrán megfigyelhető, hogy amíg a Covid-járvány előtti években nagyjából pariban voltak a tiszta és a fosszilis beruházások,

addigra idén már közel 1,7 dollár “klímavédelmi” beruházás jut 1 dollárnyi “koszos” fejlesztésre.

Az energiaátmenet számos potenciális tőkepiaci, részvénypiaci befektetési lehetőséggel kecsegtet, mind a tiszta, mind a fosszilis területen lévő iparágak értékláncában. A hype körülötte azonban elég erős és sok olyan tényező van, ami kitermeli a túlárazott és alulárazott részpiacokat, vállalatokat is.

A szerző, Szőcs Gábor a HOLD Orion Befektetési Alap portfóliókezelője. 17 éve követi az energia- és részvénypiacokat. Az Orion Alap egyik stratégiai célja, hogy globális palettáról válogatott alulértékelt energia-, közmű- és nyersanyagpiaci részvénybefektetésekkel növelje az alap hozamát.

Tele Energiával