Érzelmi torzítások II. rész: túlzott magabiztosság (overconfidence)

Befektetéspszichológiai egypercesek. Cikksorozatomban azokat a torzításokat mutatom be, amelyekkel nap mint nap találkozunk befektetőként, és igyekszünk megküzdeni velük – hol több, hol kevesebb sikerrel.

Túlzott magabiztosságról akkor beszélünk, amikor az emberek túlságosan is bíznak a saját gondolkodásuk helyességében, döntéseikben és képességeikben. Ez egyszerre egy kognitív és érzelmi torzítás is. Általában a túlzott magabiztosság a tudás illúziójához vezet, amikoris az emberek sokkal tájékozottabbnak és okosabbnak gondolják magukat, mint amilyenek valójában.

A túlzott magabiztosság különösen akkor veszélyes, amikor együtt jár azzal, hogy a túlzott magabiztossággal rendelkező személy a sikereket magának, a saját tudásának, míg a kudarcokat külső tényezők szerencsétlen együttállásának tulajdonítja.

A túlzott magabiztossággal rendelkező befektetők hajlamosak alulértékelni a kockázatok és túlértékelni a várható hozamokat. Ebből adódóan egy kevésbé sikeres és nem kellően diverzifikált portfólióval rendelkeznek, amiben sűrűn kereskednek.

Hogy lehet felismerni és védekezni ellene?

A rendszeres, számszerűsített és objektív tényezőkből álló visszajelzések során a befektető egy olyan helyzetbe hozhatja, magát, ahol szembesül a veszteséges kötéseivel és kellemetlen statisztikákkal is. Pusztán az emlékezetre hagyatkozva egy túlzott magabiztossággal rendelkező személy érzelmi torzítás hatására valószínűleg jobb statisztikákat becsülne magának, így egy tudatos és rendszeres szembesítés hasznos tud lenni. A nyereséges és veszteségek pozíciók elemzése mellett a kötések gyakorisága is informatív lehet.

Érdemes minél hosszabb időszakokat választani az elemzéshez, ami teljes gazdasági és tőzsdei ciklusokat is tartalmaz, ugyanis egy hosszan tartó emelkedéssel járó bikapiac könnyen önmegerősítő statisztikákkal is szolgálhat.

Nagyon fontos a benchmarkok megfelelő használata. Tényleg sikerült kiválasztanom egy alulértékelt részvényt, ami elérte a valós értékét, vagy csak szerencsém volt és jó időzítéssel vettem és a piac is ugyanennyit, vagy netalán többet emelkedett ez időszak alatt? A hibás döntésekben keressünk mintázatokat: Van-e olyan közös, folyton megjelenő hiba amire érdemes figyelni a jövőben?

A túlzott magabiztosság még ha tudatosan próbálunk védekezni ellene, akkor is egy nagyon nehezen leküzdhető érzelmi alapokon nyugvó torzítás, mégis, ha már csak a fenti elemzéseket megtesszük, és kérdéseket magunkat feltesszük, már egy nagyot léptünk előre, és remélhetőleg ez később a hozamainkban is visszaköszön majd.

Befektetéspszichológiai sorozatunk korábbi bejegyzései itt érthetőek el.

A Befektetéspszichológiai egypercesek (fontos) forrásai a CFA Institute oktatóanyagai.

Érzelmi torzítások I. rész: A veszteségtől való félelem (loss aversion)

Az érzelmeket sokkal nehezebb leküzdeni, a befektetési döntésnél pedig nagyon veszélyes tud lenni, ha egy felfokozott érzelmi állapotban egy spontán döntés születik, egy jól megfontolt és átgondolt helyett.