Érzelmi torzítások III. rész: önkontroll (self-control bias)

Befektetéspszichológiai egypercesek. Cikksorozatomban azokat a torzításokat szeretném bemutatni, amelyekkel nap mint nap találkozunk befektetőként, és igyekszünk megküzdeni velük – hol több, hol kevesebb sikerrel.

Önkontroll

Az önkontroll hiánya az, amikor tudatában vagyunk annak, hogy bizonyos tevékenységek végzése, vagy azoknak mellőzése hosszútávon a hasznunkra válik, de nincs elegendő elszántságunk és akaraterőnk ezen tevékenységek fenntartására vagy kiiktatására.

A pillanatnyi, vagy rövid távú boldogság üldözése azonban könnyen felül tudja írni a hosszú távú előnyöket. Jelen bejegyzésben főleg a pénzzel kapcsolatos döntésekről fogok írni, de a hétköznapi életben ugyanennek a rövid távú élvezeteknek hosszú távúakkal előnyben részesítésének esik áldozatul tanulás, a diétázás, a dohányzásról való leszokás és a rendszeres sportolás.

Ha pénzről van szó, az embereknek a nyugdíjas éveikre kellene megtakarítaniuk, amikor a pénzkereseti lehetőségeik már sokkal korlátozottabbak. De az emberi természet sokkal többre értékeli a jelenlegi kisebb költések hasznosságát, mint a későbbi, akár nagyobb kifizetéseket, ezért szeretünk jobban és többet költeni ma, mint megtakarítani a későbbiekre.

Forrás: Lifehacker.com

Következmények

Az emberek többsége az önkontroll hiánya miatt nem takarít meg kellő mértékben, így amikor rájönnek, hogy nem lesz elég pénzük az életszínvonaluk fenntartásához, hajlamosak magasabb kockázatot vállalni befektetéseiknél. A másik jelenség, hogy szívesen tartanak olyan eszközöket, amelyek folyamatos kifizetéseket biztosítanak – osztalékfizető részvényeket vagy kötvényeket, aminek a kifizetéseit fogyasztásra költik még a megtakarítási idő alatt.

Hogy küzdhetünk az önkontroll megtartásáért?

Sokat segíthet a hosszú távú előnyök elérésében, ha ad hoc és rendszertelen megtakarítások helyett egy tudatosan megtervezett és felépített, rendszeres megtakarításokat tartalmazó megtakarítási tervet dolgozunk ki.

Befektetéspszichológiai sorozatunk korábbi bejegyzései itt érthetőek el.

A Befektetéspszichológiai egypercesek (fontos) forrásai a CFA Institute oktatóanyagai.

Érzelmi torzítások II. rész: túlzott magabiztosság (overconfidence)

A túlzott magabiztosság különösen akkor veszélyes, amikor együtt jár azzal, hogy a túlzott magabiztossággal rendelkező személy a sikereket magának, a saját tudásának, míg a kudarcokat külső tényezők szerencsétlen együttállásának tulajdonítja.