Esés a tőzsdén – Itt van mibe most fektetni!

A világ tőzsdéi sokat estek a múlt héten, ennek kapcsán kérdeztünk hazai alapkezelőket arról, hogy véleményük szerint egy tartós folyamat kezdetét, vagy egy rövid lefutású korrekciót láthattunk. A vélemények megoszlottak, ugyanakkor abban mindenki egyetértett, hogy vannak jó beszállási lehetőségek: a bankpapírokat mindenki favorizálta, és van, aki szerint nyersanyag-kapcsolt cégekbe, kínai papírokba, vagy éppen az OTP-be érdemes most fektetni.

A fejlett piacok komolyabb esést szenvedtek el múlt héten, emögött több tényező is áll: (1) A Fed tovább csökkentette eszközvásárlási programjának keretösszegét, (2) megugrottak az amerikai állampapírhozamok, (3) a dollár erősödött az euróval szemben, (4) egyszerre jelentkeztek geopolitikai feszültségek, (5) EU-szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben. A befektetők elsősorban az orosz–ukrán konfliktusra koncentráltak, így azok az indexek szenvedték el a legnagyobb eséseket, amelyek olyan cégeket tömörítenek, melyek relatíve nagyobb kitettséggel rendelkeznek Oroszország irányába. Jó példa erre a DAX index, aminek az értéke egy hónap alatt közel 9 százalékot esett. (…)

(…) Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a múlt héten látott esések folytatódása fogja jellemezni az előttünk álló heteket. „A piacokon ugyanis egyszerre van jelen a félelem azzal kapcsolatban, hogy Európában lassul a növekedés és az USA-ban lesz kamatemelés. Ez a két tényező pedig tartósan téma lehet, annak hatására pedig, hogy ebben a két témában nem várható érdemi megoldás az elkövetkezendő hetekben, javulásra sem számíthatunk. Ugyanakkor fontos elmondani azt is, hogy jelenleg a részvénypiacok nem túlértékeltek, így az USA piacán nem várható összeesés, három éves időtávon inkább arra számíthatunk, hogy a mostani szintek közelében, iránytalanul fog mozogni. Ezt a várakozást erősíti az is, hogy szűkül a munkaerőpiac (növelni kell a béreket), nem lesz olyan olcsó a finanszírozás a jövőben és erősödni fog a dollár (várhatóan). Így annak ellenére, hogy vélhetően növekedés lesz az USA-ban, a vállatok profitmarzsa esni fog, ennek hatására pedig nem megy sehova majd a részvények árfolyama. Vannak azonban olyan országok, szektorok és egyedi sztorik, amelyek jó beszállási lehetőséget kínálnak (közép-európai részvények, kínai részvénypiac és a bankszektor)”, ugyanakkor „all-in”-t nem mondana. (…)

Forrás: Portfolio.hu – 2014. augusztus 5.