Esik, szakad

Döbbenetes esésnek lehettünk tanúi az elmúlt 2 napban. Legutóbb 2008 nyarán ültünk hasonló izgatottsággal a monitorok előtt a chartokat figyelve.

Hétfő hajnalra az Amerikai Egyesült Államok leminősítése, a vártnál rosszabb gazdasági, növekedési mutatók hangolták le a befektetőket. (De ez valószínűleg csak olaj volt a tűzre, hiszen az adósságplafon miatti vita, a magas munkanélküliség és a kedvezőtlen fogyasztói adatok már hónapok óta több feszültséget hordoztak magukban – és a befektetőkben. Az európai problémákról nem is beszélve.) A Dow Jones Index tegnap 6%-os esést produkált, az S&P 500 pedig 6,66%-os zuhanással zárt, amihez hasonlóra legutóbb a Lehman csődjét követően volt példa.

man-umbrella-rain

Ma reggel már közelebb csapkodott hozzánk Thor (a skandináv mitológia alakja, a mennydörgés és vihar istene): 264-os CHF árfolyamra ébredtünk, ami a hazai piacon (is) nagy eladási hullámot (pánikot) indított el. Esnek a piacok, mint a nyári zápor és párhuzamosan erősödik a CHF (ami a magyar lakosság igen nagy részét érinti kedvezőtlenül). Ma az OTP 4300 Ft-on is járt, a MOL néhány nap alatt 20000 Ft-ról 17000 Ft alá esett vissza. Sokan megijedtek, mások belevettek az esésbe. Kérdés, ki az, aki hozott magával esernyőt s kinek csak eső után köpönyeg …