Ether: a bitcoin válság nyertese?

Amint azt legutóbbi cikkemben kifejtettem, elképzelhetőnek tűnik, hogy a bitcoin válságos időszak elé néz. A világ azonban ma már igényel magának decentralizált pénzt. Így hát felmerül a kérdés, ha a bitcoin iránt megroppan a bizalom, akkor mi lesz helyette.

Másfél évvel ezelőtt Bitcoin 2.0 című írásomban hívtam fel a figyelmet egy programozók által indított kezdeményezésre, aminek részben épp az volt a célja, hogy a bitcoinnál jobb decentralizált pénzt hozzanak létre. A projekt keretében a bitcoin programjának toldozása-foltozása helyett egy vadonatúj, de szintén blokklánc alapú rendszert készültek alkotni. Ethereum-ra keresztelték el, aminek saját pénze az ether (éter).

Már az elején látszott, hogy a projekt rendkívül ambiciózus. Ugyanakkor költséges is. Félszáz jól képzett programozó egy-másfél éves munkájára volt szükség. A finanszírozást meglehetősen egyedi módon oldották meg: befektetőknek előre eladták a megalkotni szándékozott rendszer akkor még nem létező pénzét. 2014 nyarán a projektet bemutató honlapon bárki vehetett így ethereket, pontosabban ígéretet a jövőbeli etherekre. És mint ahogy egy rendes 2. generációs kriptopénzhez illik, természetesen csak bitcoinnal lehetett fizetni. Nagyjából 35 dollárcentnek megfelelő bitcoinért adtak egy ethert, amiből kb. 60 milló darab kelt el. Az összegyűjtött 20 millió dollárnyi összeg pedig elégnek ígérkezett a munka megvalósítására.

A fejlesztők akkori ígérete szerint a befektetőknek eladott ethereket beleírják majd a létrehozandó blokklánc legelső blokkjába, a genezis blokkba. Vagyis lényegében az Ethereum főkönyvének első lapján lekönyvelik minden egyes befektető saját virtuális pénztárcájába. És onnantól kezdve már csak a tulajdonosa tud hozzányúlni az őt megillető etherekhez.

A befektetők szempontjából ez egy igazi kockázati befektetés volt. A projekt rendkívül ígéretesnek nézett ki, de hatalmas kockázatok is övezték. Egyrészt ha a programozók eleve rosszhiszeműek, és az egész csak a pénz lenyúlására megy, vagy nem könyvelik be az ígért ethereket a genezis blokkba, akkor nyilván nem ér semmit az invesztíció. Kis nyomozással azonban ki lehetett deríteni, hogy minden bizonnyal elkötelezett, komoly szakemberekről van szó.

Másrészt ha az Ethereum nem tud elkészülni az ígért minőségben, akkor szintén kérdéses a befektetés értéke. Ne felejtsük el, hogy felfedezetlen területen járunk, nem csak egy sima programozási feladatról van szó, hanem egy új technológia kifejlesztéséről. Nem volt arra garancia, hogy az Ethereum a gyakorlatban is működőképes lesz.

Az előzetes várakozásokhoz képest a feladat valóban nagyobbnak bizonyult, és jóval több nehézséggel is járt. De végül elkészült, és fél év csúszással, 2015 július végén élesben is elindult az Ethereum első, frontier verziója. A befektetők etherjei az ígéretnek megfelelően bekerültek a genezis blokkba, a rendszer pedig immáron fél éve jól működik. A fejlesztések nem álltak le, néhány hónapon belül jön a második, homestead verzió.

Elkezdődött az etherekkel való tőzsdei kereskedés is. Az árfolyam tavaly év végén még 1 dollár körül ingadozott, mára azonban 2,2 dollárra ugrott. Az emelkedés azután gyorsult fel, miután január közepén a bitcoin háza táján gyülemlő problémák publicitás kaptak. A megijedt kriptopénz befektetők elkezdtek új eszközt keresni, és megtalálták az ethert. Aki pedig még elővételben vásárolt belőle, annak tavalyelőtti befektetése mára a hatszorosát éri (a dollár erősödése miatt forintban számítva ez inkább hétszeres pénzt jelent). Mindez természetesen gyorsan változhat, az ár meglehetősen volatilis a megbolydult piacon.

Mindez szép kezdet, de közel sem biztos, hogy a későbbiekben az ether átveszi a bitcoin szerepét. Ez utóbbinak megvan minden esélye arra, hogy megoldja az aktuális problémáját. Világszerte ismert, hét éve működik, mára az infrastruktúra jól kiépült körülötte (tőzsdék, pénztárca szolgáltatók, fizetési szolgáltatók, ATM-ek stb.). A sok kétely ellenére valamifajta bizalom is övezi már.

Ezzel szemben az Ethereumról alig hallott valaki. Nincs tele a net a jól megfogalmazott, szemléletes leírásával, működése részletezésével, nehéz róla információt szerezni. Elég hiányos a Wikipedia szócikke is. Csak néhány hónapja működik, alig van infrastruktúra körülötte.

Azonban mégse indul rossz esélyekkel a bitcoinnal szemben. Ugyanis jóval többet tud annál. Az Ethereum projektnek közel sem csak az a célja, hogy a bitcoinnál jobb decentralizált pénzt hozzon létre. Megálmodói ennél sokkal többet szeretnének elérni. Az internet forradalmasítását. A valódi céljuk nem a Bitcoin 2.0 megalkotása, hanem a Web 3.0-é. Hogy ez pontosan mit is jelent, az a következő cikkemből fog kiderülni.

www.superposition.hu