Nincs, ami ellene szólna, mégsem engedélyezik

Még a héten megszületik a döntés a spot Ethereum ETF-ekről, a piac pesszimista. Nehéz nem politikai munkát látni az amerikai értékpapír-felügyelet tevékenységébe, főleg most, hogy gyakorlatilag kampánytéma lett a kriptóból.

Nincs, ami ellene szólna, mégsem engedélyezik – nagyjából így borítékolható az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) jövő heti döntése a spot Ethereum ETF-ek engedélyezéséről. A felügyelet ugyanazt a mantrát veszi elő érveléskor, amit évek óta hangoztat: az Ethereum-érmék értékpapírnak minősülnek, így az árupiaci termékként engedélyezésre felterjesztett Ethereum ETF-ek nem kaphatnak engedélyt.

A felügyelet május 23-ig, csütörtökig teszi közzé döntését a VanEck, egy amerikai befektetési szolgáltató kérelméről, de a piac borúlátó, ha pedig a SEC tényleg elkaszálja a VanEck kérelmét, akkor az előtte lévő többi beadvány, a BlackRocké, a Fidelity-é is hasonló sorsra jut.

Miért nem kapja meg az Ethereum az engedélyt?

Egyrészt a Bitcoin spot ETF-ek nagy nehezen, több évnyi vajúdás után, de idén januárban végre átmentek a SEC-en, szóval ez pozitív. Másrészt pedig határidős Ethereum ETF-ek már vannak az amerikai piacon, gondolhatnánk, hogy akkor az azonnali alapok előtt is nyitva áll az ajtó.

A kriptopiac főgonosza, Gary Gensler, a SEC elnöke. Fotó: Getty Images

De nem. Ugye az adott, hogy Gary Gensler, a SEC feje értékpapírként akar kezelni nagyjából minden kriptót, beleértve az NFT formában kiadott kosaraskártyát is, ami egyszerűen nonszensz. Amikor nagy nehezen elfogadták a spot Bitcoin ETF-et, Gensler különvéleményében hangsúlyozta, hogy ettől még sem ő, sem az alatta álló szervezet nem lesz kriptobarát.

A Reuters által megkérdezett piaci szereplők, akik az ETF-elfogadásról tárgyaltak a SEC-vel, azt mondták a hírügynökségnek, hogy a megbeszélések lehangolóak voltak, a felügyelet munkatársai nem is akartak érdemben tárgyalni a dologról. A múlt hónapban egy, a Consensys nevű szoftvercég által indított perben a felperes azt állította: a SEC már több mint egy éve eldöntötte, hogy mindenképp értékpapírként fogja számontartani az Ethereumot. Maga a peres beadvány egyik fontos eleme is az volt, hogy Consensys kérésére nyilvánítsa a texasi szövetségi bíróság árupiaci terméknek az Ethereumot.

Még az optimisták is pesszimisták

Erre kevés esélyt lát a piac. Az amúgy optimista JP Morgan is legfeljebb 50 százalékra teszi az elfogadás esélyét. A kereskedők ennél jóval pesszimistábbak, a blokkláncalapú fogadási platformon,

a Polymarketen a résztvevők 10 százalék körüli adtak arra, hogy az ETF-eket ebben a hónapban jóváhagyják.

De mindez csak átmeneti, ha nem is idén, de a következő években át fognak menni a kérelmek az SEC-n. A spot Bitcoin ETF elfogadásakor a felügyelet azt mondta, hogy a határidős ETF-ek esetében meglévő piacfelügyeleti mechanizmusok, amelyeket 2021-ben hagyott jóvá, elég jól működnek a spot ETF-ek esetében is. Piaci szereplők azzal érvelnek, hogy ugyanez a konvergencia megfigyelhető az Ethereum esetében is, szóval miért ne legyenek sport ETF-ek a második legnagyobb kriptodeviza esetében is?

Politikai munka is lehet a háttérben

Nehéz másra gondolni, minthogy Gensler politikai munkát végez. A SEC feje ugyanis eléggé ért a kriptóhoz, ez többször kiderült. Itt van az amerikai Forbes gyűjtése arról, hogy 2020 előtt milyen szépen és értőn beszélt Gensler a területről, sőt, itt egy videó, amiből jól látszik, mennyire tisztában van a technológiával. Állítólag 2019-ben még fel is ajánlotta, hogy tanácsadóként segíti a Binance munkáját.

Sőt, amikor 2020-ban Joe Biden már elnökként a SEC élére nevezte ki Genslert, a kriptopiac optimistán fogadta a szakembert.

Aztán a hangulat gyorsan megváltozott. 2021-től már azt néztük, hogy Gensler már kifejezetten destruktívan áll a területhez.

Kampánytéma lett a Bitcoin

A politikai szál ott is bekúszik, hogy Donald Trump konkrétan kampánytémává emelte a kriptót. Az Egyesült Államok elnöki székébe visszatérni kívánó üzletember azt mondta, hogy a kriptósok inkább szavazzanak rá, mert ő kedveli a területet, ellentétben a demokratákkal, akik ki akarják azt söpörni Amerikából. Trumpnak még saját NFT-kollekciója is van, ami nem futott be nagy karriert, de legalább létezik.

Szóval ahogy a kínaiakkal való kereskedelmi háború témájában – Trump annyira sikerre vitte a narratívát, hogy Biden is kénytelen volt átvenni a kereskedelmi háborús retorikát –, úgy lehet, hogy a kriptopiac megítélésében is változni fog a demokrata kormányzat álláspontja az év végéig. Ha pedig nem, akkor Trump elnökségével, és egy várhatóan új SEC-vezérrel már más lesz a helyzet.

Ha pedig marad Biden és vele együtt Gensler is, akkor még kicsit több idő az elfogadás. Mert előbb-utóbb el fogják fogadni, ez biztos. Az amerikai pénzügyi szektor egy része igen jól keres most a spot Bitcoin ETF-eken, biztos szeretnék, ha Ethereumból is lenne hasonló. Illetve, ahogy Szabó Dávid, a HOLD-nál elérhető Superpositions alap portfóliókezelője egy interjúban mondta:

“Amúgy rövid távon el tudom képzelni, hogy sikerül késleltetni a kriptó elterjedését, hosszú távon viszont nem szokott sikerülni megállítani a technológia fejlődését.”

Jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak, a szerző magánvéleményét tükrözi.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.