Étterem-inflácóban nem lehet tartani a magyar konyhával a ritmust

2015 előtt ritka volt a 5000 forintnál drágább főétel, az volt a pszichológiai határ. Aztán pár éve a 7-8000-nél drágább lett az új küszöb, afölé nem mentek az árak, aztán a Covid-járvány után jött a 10 ezer fölé tolódó üvegplafon. Mostmár vannak 10 ezer forint, 25 euró feletti, akár 30 eurós főételek is bőven pesti éttermekben, és nem csak “luxusban”, egy nem is túl jó terézvárosi magyarosban láttam, négy főétel-tétel volt 10-13 ezer között.

Szubjektív benyomás, vagy van statisztikai alapja annak, hogy szinte soha nem volt relatíve ennyire olcsó Itáliában, Spanyolország vagy Ausztriában étteremben enni ahhoz képest, mintha Pesten tenné ezt az ember?

Nem. Van alapja. A magyar 32,8 százalékos éttermi áremelkedéshez képest Ausztriában 14 százalékkal, Itáliában és Spanyolországban “csak” 7 százlaékkal magasabbak az éttermi árak, mint egy éve.Az euró közben körülbelül ugyanannyi forintba kerül, mint egy éve, tehát az elszállt magyar árakhoz képest egy olasz-spanyol éttermi ár akár 20 százalékkal vagy többel olcsóbb lett, mint egy éve volt. Valószínűleg a rendszerváltás óta, vagy egyáltalán soha nem fordult még ez elő, hogy tkp. ugyanannyiért vagy éppen kevesebbért lehet vendéglőzni. Ránézel egy bécsi étlapra, és nem hogy szívszélhűdést nem kapsz, hanem azt látod, hogy nagyon korrekt árak vannak a hasonló kvalitású éttermek (már ha vannak) pesti áraihoz képest.

Tegyük fel, hogy 4 étteremben egyformán 15-20 euró volt egy éve egy főétel. Egy év múlva, most:

– magyar: 20-26 eur
– osztrák: 17-23 eur
– olasz-spanyol: 16-21 eur

Persze benne van, hogy a forint kamatokkal mesterségesen “fel van pumpálva”, egy év alatt semmit nem drágult az euró, miközben itt vagy’ 15-20 százalékponttal magasabb az infláció (ekkora reál-forintfelértékelődés történt egy év alatt).

Ha így marad, csomó honi szereplő – és nem vendéglősökre gondolok –, versenyképességét ki fogja nyírni, hogy olcsóbb vagy sokkal olcsóbb lett az import a forint bekövetkezett óriási reálfelértékelődése miatt. Minap egy német kiskereskedelmi lánc üzletében láttam magyar sertészsírt 2200-ért, és horvát sertészsírt, 1800-ért. A magyar lehúzhatja a redőnyt, nem tud versenyképes lenni, ahhoz sokkal magasabb EURHUF-árfolyam kéne, hogy ne legyen olcsóbb az import.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Cukrászda helyett konditerem – Ezt akarta a Nagykörút Népe

Konditerem nyílik a volt Hauer cukrászda helyén. Van ezen felháborodni való? Nincs. Azért zár be, mert nem mentél oda süteményt enni. Ilyen a piac.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.