Az EU is utat enged a génnemesítés csodájának

Az időjárás szeszélyeinek jobban ellenálló, kevesebb öntözést igénylő, kártevőknek ellenálló, tehát vegyszermentesen, sokkal kisebb környezeti terheléssel termeszthető, egyúttal nagyobb terméshozamú, és még olcsóbban is előállítható, ettől a vevők számára megfizethetőbb növények? Ki ne álmodna erről! A klímáért aggódók is tapsolhatnak, meg a vegyszerhasználat miatt is szorongó zöldek is örülhetnek, és az élelmiszer is megfizethetőbb lesz…

Ezt tudják a génnemesített növények, ami ugyanolyan nemesítés, mint minden régi, csak sokkal-sokkal hatékonyabb, nem esetleges, hanem célzott. És tudományosan igazoltan veszélytelenek. A piros grépfrúttól se félsz, pedig az se volt sehol 100 éve, és az is génmódosítás eredménye, csak éppen véletlenül sikerült felfedezni, besugarazva több tízezer magot.

Nos, végre a kőkorszaki szabályozású, eddig mindent tiltó EU is utat enged a tudomány új csodái előtt, legalább azokat a génnemesített növényeket, new genomic technologies (NGT) néven, kiveszi a tiltás alól, amelyekbe nem építenek külső géneket, hanem a meglévőket szerkesztik, ezeket nem is kell majd külön engedélyeztetni, egyszerűen kiveszik az ún. “GMO” szabályozás alól és kész, a fejlődést tiltó tagállamok meg koppanhatnak.

A legjobb hír. Az EU már így is nagyon le volt maradva globálisan a legújabb nemesítési technológiákban, most azok jó nagy lökést kaphatnak, nem mennek el pl. a kutatók az USÁ-ba, mint eddig. Hatékonyabb, kisebb környezeti terhelést jelentő, ellenállóbb növények jöhetnek. Azok a “zöldek” meg, akik még erre is kárognak, nem környezetvédők valójában, hanem megélhetési célzattal a fejlődés pánikkeltő kerékkötői, görögdinnyék, csak kívül zöldek, belül vörösek. De mostantól nem sokat számítanak, a fejlődést örökké nem tudják blokkolni, ha rajtuk múlt volna, a fanyar kökényből sose lett volna ízletes szilva, és a pampán rágnánk a füvet. Le se jöttünk volna a fáról, sőt, meg se születtünk volna, és akkor lábnyomunk se lenne.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.