Eufória kimaxolva

Nagyon rég láttam a nemzetközi piacokon olyan eufóriát, mint amilyen most van. Szinte minden, amit figyelek, ugyanazt mutatja: elképesztő az optimizmus és a felelőtlenség. Ennek illusztrálására beillesztek néhány ábrát, de lenne még ezeken kívül is számos. Az első az látszik, hogy 2000, a tech-mánia óta nem volt olyan kevés short pozíció az amerikai részvényekben, mint most (azt jelzi, hogy szokatlanul kevés a pesszimista).

A második azt mutatja, hogy a 20 éves múlttal rendelkező Fund Manager Survey szerint nem volt ekkora a kockázatvállalási szintje a befektetőknek, mint most.

A harmadikon azt látjuk, hogy 10 éve nem tartottak ilyen kevés készpénzt az alapkezelők, mint most (mert elköltötték részvényre).

Végül az utolsón azt látjuk, hogy soha nem volt még olyan hét, amikor ennyi pénz ömlött részvényekbe, mint most egy hét alatt (de több hét átlagában is igaz).

Az okok ismertek: a jegybank-kormányzat szupercsapat végtelen mennyiségű frissen teremtett pénzzel támasztotta meg 2020-ban a gazdaságokat, amely pénzosztást idén is folytatják, s ez várhatóan 2021-ben kirobbanó gazdasági növekedést okoz, DE mindeközben megígérték, hogy kamatemelésről szó sem lehet még jó sokáig. Van tehát végtelen pénz és végtelen növekedés, aminek az eredője egyértelmű: minden piaci ár felrobbant, a réztől kezdve a búzán keresztül a részvényeken át a bitcoining. Szintén hozzájárult az elképesztő emelkedéshez, hogy az emberek a sportfogadás és társas szórakozások helyett a tőzsde felé fordultak, különösen, hogy számos ország nagy összegeket utalt polgárainak a válság enyhítése céljából (Magyarország nem követte el ezt a hibát). Ezek a pénzek is utat találtak a tőzsdére, és a fellelkesült kisbefektetők egyre bátrabbak lettek, aminek a pár hete kipukkant GameStop short-squeeze volt a leglátványosabb jele.

A gazdaságpolitikusok a kisbefektetőkkel karöltve nagyon komoly buborékot teremtettek, ahol például a Tesla cégértéke több, mint az összes többi hagyományos autógyártó értéke együttesen, ahol a Bitcoin ára egy év alatt ötszörösére emelkedett, és a 2000 legnagyobb amerikai cég értéke 35%-kal van magasabban, mint a vírusválság előtti csúcs!

Elméletileg tehát minden tökéletes a piacok számára, ám a pozícionáltság, az extrém optimizmus bajt okozhat. Ha nagyon sok befektető áll egy irányban, akkor elegendő lehet egy kis szikra, hogy mind megijedjenek, és a piac saját súlya alatt tud összeomlani, akár szinte ok nélkül is. Ennek egyik legismertebb példája az 1987-es tőzsdekrach, amikor a piacok sokhónapos, hatalmas emelkedés után hirtelen 30-50%-ot estek pár hét leforgása alatt. Történt mindez annak ellenére, hogy a gazdaságban nem volt baj, később sem lett recesszió.

Most mind a kis-, mind a nagybefektetők extrém módon pozícionáltak, és attól tartok, hogy ez pár hónapon belül nagy bajhoz vezethet, ha hirtelen mindenki egyszerre akar kitettséget csökkenteni (pláne, hogy valószínűleg májustól a lakosság a monitor helyett inkább a strandra, városnézésre, az elmaradt szocializációra fordítja majd idejét és pénzét is). Valószínűleg a legtúlhypoltabb dolgok a legsérülékenyebbek: zöld energia, nyersanyagok, bitcoin, kiskapitalizációjú részvények.

Természetesen önmagában még az eufóriából nem lesz tőzsdei áresés vagy összeomlás, és a piacok gyakran sokáig tudnak emelkedni nagy optimizmus közepette is – pláne ha ilyen erős a fundamentális hátszél, mint most. Ám ritkán látható ekkora eufória és úgy gondolom, hogy valószínűleg nem tud sokáig fennmaradni. Tartok tőle, hogy a jelenlegi emelkedést akár már pár héten vagy néhány hónapon belül igen éles és mély (10-20-30%?) korrekció követhet számos eszközben. Ahogy a Metallica megmondta:

„Sleep with one eye open
Gripping your pillow tight”

www.zsiday.hu