Az euró szépen lassan bevezeti önmagát

Még a nagyon eurószkeptikus Csehországban is, ahol betonstabil a fizetőeszköz, tehát az állam nem adóztat a pénz tudatos elinflálásával.

A cégek hiteleinek a fele (!) már euróban van és egyre több nagyvállalat vezeti a könyveit euróban, illetve abban is szeretnének adózni. Egy mélyen – és napról napra mélyebben – az eurózóna gazdaságába integrálódott Csehországban ez teljesen természetes folyamat, sőt, piaci szükségszerűség.

Lehet, hogy a politikusok még nem merik felvállalni, de a gazdaságban az euróbevezetés szép lassan magától megtörténik, és ha hivatalosan nem is vezetik be, annyira megnő az euró szerepe, hogy majd a korona válik árnyékvalutává. Ha euróban van a bevételem, a könyvelésem és az adóm, kit érdekel a helyi nemzeti valuta, annak árfolyama és kamata?

Az egész EU teljes euroizációja valójában elkerülhetetlen – teljesen mindegy, hol és mit akar a lakosság vagy a politikus. Nem ők döntenek ebben, hanem a piaci szükségszerűség, a “nemzeti szuverenitás” az integrált gazdaságban üres handabandává válik.

Forrás: Bloomberg, Vakmajom

“Volkswagen AG’s business Skoda Auto AS, the country’s biggest manufacturer, has been calling for the euro for years. It already shifted its accounting to euros this year because it uses the common currency for most of its transactions, including payments to many local suppliers.

With exporters forming the backbone of the economy, more and more enterprises will take part in “this trend of spontaneous euroization,” said Radek Spicar, vice president of the Confederation of Industry, the country’s main business lobby representing over 11,000 employers. “Under the influence of large companies, other parts of the economy will also gradually transition to doing business in euros.”

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.