Euró: Horvátország nem lesz Venezuela

7,50 – tíz éve is ennyi kunába került egy euró és most is. Az árfolyam egy évtized alatt semmit sem változott. Nincs benne érdemi mozgás – sem koronavírus-járványra, sem háborúra, sem semmilyen külső eseményre. Vakmajom szerint nyugodtan számolhatunk azzal, hogy nem lesz akadálya az euró 2023. januári bevezetésének Horvátországban.

Noha – nagyon szőrszálhasogatóan nézve – Zágráb nem teljesít minden kritériumot. Például az infláció a megengedettnél jobban meghaladja a három legkisebb inflációjú eurózóna-ország pénzromlásának átlagát.

EURHRK árfolyam alakulása Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Itt azért egy trükköt lehet, hogy be kell vetni, és kivenni Máltát a referenciaországok közül, hiszen ott árkontrollal tompítják az inflációt, ami miatt nem fair összehasonlítási alap a tagállam.

Még mindig kisebb trükk lenne ez, mint Görögország egy korábbi „csele”, aki az euróbevezetéskor (jó két évtizede) úgy szorította le a GDP-arányos államadósságát, hogy közel 10 százalékos becsléssel berakta a GDP-be a prostitúciót. És hopp, máris csökkent az államadósság!

Így vagy úgy, akár egy év késéssel, de jönni fog az euró a huszadik tagállamba, majd 2024-ben Bulgária is csatlakozhat az övezethez. A Fitch Ratings hitelminősítő kétosztálynyi besorolásjavulást előlegezett meg Horvátországnak. Csak ettől! – ez pedig minden horvát állampolgárnak megtakarítást és sokkal nagyobb pénzügyi biztonságot jelent.

Innentől kezdve a nemzetállam nem tudja majd elinflálni a jövedelmét és megtakarításait, noha eddig sem abban utazott, hogy latin-amerikai módra kifossza a saját polgárait, úgynevezett „versenyképességet” teremtve az olcsóságból.

Ha működne ez a módi, Venezuela lenne a világ legversenyképesebb gazdasága.

Ezért volt 10 éve is 7,50 egy euró meg ma is annyi:

az árfolyam stabilitását tekintve az euró már be is van vezetve.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Offshoring után „friend-shoring”

A light kóla és a light globalizáció között az a különbség, hogy az egyikből a cukor marad ki, a másikból Kína. Ettől még a kóla továbbra is kóla, a globalizáció továbbra is globalizáció.