Euró? Forint? Dollár…? – Miben forogjon a megtakarításom?

Amikor a forint árfolyama gyengülni kezd, sokan eltöprengenek azon, hogy mi legyen a sorsa a magyar devizában jegyzett megtakarításaiknak. Mindaddig nincs gond, amíg kockázatmentesen lehet magas forinthozamot elérni (például állampapírral), viszont amikor a forinthozamok is csökkennek és kockázatot kell vállalni azért, hogy értelmezhető reálhozamot lehessen elérni, akkor nehezebb dolga van a befektetőnek. Ilyenkor merül fel sokakban, hogy a hazai piacnak kitett megtakarításaikat – legalábbis azoknak egy részét – euróra váltsák.

Bejegyzésem azoknak szól, akik a bevezetőben magukra ismertek, ugyanis a HOLD Alapkezelő Online vagyonkezelési szolgáltatásánál egy számukra kifejezetten izgalmas mérföldkőhöz érkeztünk. Követve a Privát vagyonkezelést, bevezettük euróban és dollárban is az OVK-t.

Gyakran hangzik el a kérdés, mi a jó befektetési arány, mennyi forint, euró és dollár, legyen a portfólióban. Minden élethelyzet egyedi, véleményem szerint mégis van néhány alapvető szabály, amit érdemes megfontolni:

– Ha látható, hogy a tervezett kiadás milyen devizában lesz, akkor abban érdemes tartani.

– Ha nagyon távoli a cél és nincs jelenleg konkrét ötlet, mire fogja költeni a pénzt, gyakran jó megoldás a diverzifikáció HUF, EUR és USD-ben, közel azonos arányokban.

– Aki attól tart, hogy a forint tartósan gyengülni fog, választhat EUR- és USD-befektetések közül is.

Általában nem ennyire fekete-fehér, hogy kinek milyen devizában érdemes tartani a megtakarítását. A „jó” mix függ az időtávtól, kockázatvállalási hajlandóságtól, mindenesetre a megtakarítók többségének van egy hasonló táblázata fejben vagy Excelben.

A vagyonkezelt portfóliók nagy előnye, hogy összetettek, diverzifikáltak eszközosztályokban és devizákban egyaránt. Ezért portfóliókezelői döntésre könnyen előfordulhat az az eset, hogy online vagyonkezelt forintos portfólióknak mindössze 60 százaléka van forint alapon eszközökben, a többi része euróban, dollárban vagy éppen lengyel zlotyban forog… (A kimutatás és a befektetés nyilvántartása ennek ellenére forintban történik.)

Azonos kockázati szinten közel azonos egy HUF–EUR–USD-portfólió részvényaránya. A fő különbség abban rejlik, hogy az ügyfél által kiválasztott devizában – tehát amelyikben befektetett – szeretnénk infláció feletti hozamot elérni, ezért a portfólió belső devizaösszetétele során a kiválasztott deviza a mérvadó.

Egy másik gyakori kérdést megelőzve – véleményem szerint abban a devizában magasabb kockázatot vállalni, amelyikben alacsonyabb az elérhető kötvényhozam.

Sokéves ügyfélkapcsolattartó bankári tapasztalat mondatja velem, hogy mindenkinek szüksége van a saját táblázatra, amiben össze tudja foglalni a megtakarítási céljait, ennek segítségével az időtáv és a kockázat egyfajta „mixeként” tud megfelelő portfóliót és devizaösszetételt választani. Ahogy a példámban is látható, forintos OVK során fókuszálunk a deviza-diverzifikációra is, de végre lehetősége van ügyfeleinknek EUR és USD alapon is elhelyezni megtakarításaikat Online vagyonkezelésbe.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.