Miért ennyire drága Európában a mobilnet?

Avagy: “Ázsiában és Dél-Amerikában miért nagyságrendekkel olcsóbb a vezetékes és a mobilinternet? Nem fognak nálunk is ebbe az irányba elmozdulni az árak?”

A HOLDBLOG-nak érkezett olvasói kérdésre Cser Tamás, a HOLD vezető részvényportfólió-kezelője válaszol.

A távközlési cégekről szóló prezentációinkban be szoktuk mutatni (legutóbb tavasszal), hogy ezen vállalatok jellemzően az amortizált újraelőállítási értékük alatt forognak.

Mit jelent ez? Piacvezető, mérethatékony vállalatokként sem tudják jelenleg elérni a saját tőkéjük elvárt hozamát, így nem valószínű, hogy más sokkal hatékonyabban tudná üzemeltetni az eszközeiket és így leverhetné a piacon kialakult árakat.

Az ázsiai, dél-amerikai nyomottabb távközlési árakat ezért az okozhatja, hogy olcsóbban tudnak hálózatot építeni. Ennek alapvetően két oka lehet: sokkal lazább építési szabályok és az olcsó kínai hálózati eszközök beengedése, amelyet Európa nemzetbiztonsági okokból már nem támogat.

Egy évtizede itt, Európában is voltak agresszív piaci szereplők, akik kínai hálózatok kiépítésével tettek beruházási versenyelőnyre. Ez már a múlté, ma inkább ezen meglévő eszközök felszámolása adja a témát. Ezért nem valószínű, hogy egy új piaci szereplő reálisan meg tudná valósítani az ázsiai, dél-amerikai távközlési árakat itt.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.