Zöldül az európai árammix

2022-ben a nap- és szélenergia nagyobb szeletét biztosította az uniós áramfelhasználásnak, mint a földgáz. Abszolút rekorder, hogy a megújulók tavaly az uniós termelés 22 százalékát adták.

Az Ember energiapiaci agytröszt szerint idén – ahogy egyre távolodunk az orosz gáztól – még 20 százalékkal csökkeni fog az energiahordozó súlya az európai árampiacon.

Közben a vízenergia-kapacitásoktól 40 Terawattórás növekedés várható a tavalyi, aszályokkal nehezített évhez képest, az atomenergia szerepe pedig változatlan marad, mivel a német reaktorok folyamatos lekapcsolását ellensúlyozzák az újrainduló francia blokkok.

A magas energiaköltségek 2022 utolsó negyedévében mintegy 8 százalékkal csökkentették az energiaigényt az előző év azonos időszakához képest. Ha idén is folytatódik a trend, az hozzájárulhat a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának jelentős csökkenéséhez.

A nagy klímalottó

Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval, sokatmondó párhuzamokat találunk. Vegyünk alapul egy egyszerű modellt: mindenki, a Föld minden lakosa részt vesz a játékban, a nyereményalaphoz annyira járulunk hozzá, amennyire fenntarthatatlan tevékenységet vagy életmódot folytatunk, és a nyeremény átvételét nem lehet megtagadni.