Árampiac: az évtized végére 90 százalék lehet a tiszta energia aránya Európában


2023-ban az európai áramtermelés majd’ 50 százaléka származott megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végére 67 százalékra nőhet, köszönhetően a szél- és naperőművek gyorsuló ütemű terjedésének és a környezetszennyező fosszilis források leépítésének, elsősorban a szénerőművek bezárásának. Az atomerőművek termelésével együtt pedig már 87 százalék lehet 2030-ra a tiszta energia termelési mixen belüli aránya. 

Az európai villamosenergia-szektorra tehát nem lehet panasz, ami a klímavédelmet illeti. Ez egyben azt is jelenti majd, hogy az addigra már nagyobb arányban “köztünk lévő” elektromos autók is valóban tiszta energiával közlekedhetnek.

A bejegyzés a Tele Energiával sorozat része.

Az időjárásfüggő megújulók térnyerésének több gazdasági hatása is van:

Az egyik, hogy jelentősen megnő azon órák száma az évben, amikor nincs szükség drága, fosszilis alapanyagból előállított termelésre. Ez pedig jelentős leszorító hatást gyakorol az éves baseload (zsinór-) árakra. Jó példa erre Spanyolország, mely némiképp izoláltan, az európai egységes hálózattal jóval kevésbé összekötve működik és ahol a földrajzi adottságok miatt már most közel 60 százalékos a megújuló-arány. A spanyol zsinóráram ára így lényegesen alacsonyabb, a magyar árakat is meghatározó német árnál. A spanyol egyéves határidős ár 20, míg a hároméves 12 EUR/MWh-val alacsonyabb a németnél. A spanyol hároméves határidős ár 51 EUR/MWh jelenleg.

Előző írásomban utaltam rá, hogy a fenti folyamatokat látva, tehát jobb az óvatosság és érdemes lehet a megújuló erőművek beruházójaként a kiszámíthatóbb támogatott átvételi áras utat választani a piaci spekuláció helyett.

A másik következménye a megújulók térnyerésének, hogy megnő a kiegyenlítő energia szerepe és annak zsinóráramhoz képesti felára. Bár a gázerőművek kevesebbet fognak menni, de amikor szükség lesz rájuk, akkor nagyon sokat fognak keresni MWh-ként. A meglévő vízerőművek is segíthetnek a balanszírozásban és megnyílik az út az ipari méretű akkumulátorok előtt is, melyek javuló megtérülését a technológiai fejlődés és a célzott állami támogatások is segítik.  A szabályozók nem akarnak majd “black-out” periódusokat (áramszünetet), ezért vélhetően célzott támogatásokkal fogják biztosítani a kiegyenlítő energiát biztosító kapacitások rendelkezésre állását és a hálózatok megfelelő fejlesztését.

Ami a villamosenergiaiparág termelésre fókuszáló részvényeit illeti, érdemes óvatosnak lenni. Az említett folyamatok a piaci áramárra alapvetően leszorító hatással lesznek..

A szerző, Szőcs Gábor a HOLD Orion Befektetési Alap portfóliókezelője. 17 éve követi az energia- és részvénypiacokat. Az Orion Alap egyik stratégiai célja, hogy globális palettáról válogatott alulértékelt energia-, közmű- és nyersanyagpiaci részvénybefektetésekkel növelje az alap hozamát.

Tele Energiával