Elmaradt az európai Armageddon

Dezinfláció kezdődött az eurózónában. Az éves átlagos infláció egyszámjegyűre, 9,2 százalékra csökkent. Egyelőre csak az energiaárak beszakadásának köszönhető ez, illetve annak, hogy Európa megnyerte a gázháborút, más területekre nem terjedt igazán át, tehát nem látszik, mennyire lesz tartós és mély a folyamat, de a következő hónapokban jellemző lehet a magas bázisok miatt, hogy egyre alacsonyabb inflációs számok fognak érkezni a közös pénzt használó tagállamokból.

Igazán komoly javulás egyedül Spanyolországban van, ahol a pénzromlás üteme nem csupán “csak” 5,6 százalékra zsugorodott, de ez egyúttal éves mélypont is, tehát alacsonyabb, mint az elmúlt 12 hónapban bármikor. Ez már valami. Európa talán-talán kezd megbirkózni az inflációs sokkal. Az EKB 2 százalékos céltartománya persze még nagyon messze van, tehát ettől még valószínűleg fognak emelni a kamaton.

(A decemberi magyar infláció közzététele a héten várható – a szerk.)

Ami tény, Európa jobban van. Pláne ahhoz képest sokkal, amilyen Armageddon-állapotokkal írták le pár hónapja Európa telét az ellenségei. És mi van ehelyett? Semmi. Vannak nehézségek, de alapvetően business as usual:

drágább az élet, de minden működik flottul és zajlik a gyors alkalmazkodás. Egy újabb elmaradt világvége. Nem az első, amit együtt töltöttünk.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Zsiday Viktor: Maradjunk Európában!

Még csak egy hét telt el az évből, de Zsiday Viktor szerint máris megszületett a magyar gazdaság kapcsán a legfontosabb munka. Nem monetáris vagy fiskális elemzésre kell gondolni, hanem igazi hosszú távú, stratégiai kitekintésre. A közgazdász véleménycikkben reagált a kötelező olvasmányra.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.