Európai atomterveket dédelget Korea

Vakmajom szerint robog az atomüzlet a koreaiak számára. Dél-koreai cég építhet lengyel atomerőművet 7 milliárd dollár értékben. Egy másik tenderen hat lengyel atomerőműre szintén versenyben vannak a koreaiak a francia és amerikai cégekkel, és ott is jó eséllyel indulnak, mert az áraik versenyképesek.

Idén már volt egy 3 milliárdos lengyel szerződés koreai cégekkel vadászgépekre, 6 milliárdos több száz tankra és tüzérségi ágyúkra, s nemrég egy olyan 6 milliárdos koreai rakétarendszerre, amely az Ukrajnában bevetett amerikai HIMARS-okkal azonos tudású – 300 kilométeres hatótávolságú, amerikai technológián alapul. Ilyenekből 288 (!) egységet vesznek a lengyel hadseregnek.

Ha már atom: a koreaiak Csehországban is versenyben vannak egy atomerőmű-tenderen, ahol szintén francia és amerikai vállalatok a konkurensek.

Orosz építés természetesen szóba sem kerül, se a lengyeleknél, se a cseheknél. Az egyenlő lenne az „öngyilkossággal”, energetikailag kiszolgáltatni az országukat egy rezsimnek, amely fegyverrel támad a szomszédjaira.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Koreai módszer az energiafüggőség ellen

Vakmajom: Dél-Korea a kilencedik legnagyobb energiafelhasználó a világon. Az óriási, éves 1700 milliárd dolláros gazdaság (összehasonlításul: német 3800, magyar 150 milliárd USD per év) eszi is az energiát rendesen. Ráadásul az ország a harmadik legnagyobb LNG-importáló. Mi Szöul receptje, hogy ne legyen függésben egyetlen beszállítója felé sem?

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.