Európai egység? Görög vicc

Az eheti hírek olvasása közben jutottak eszembe, a múlt heti Eszmecserén megfogalmazódottak, hogy a válság lehetőséget teremt a közös (központi) európai pénzügypolitika kialakítására. Bár sok politikai nyilatkozat is napvilágot látott erről, én kétkedőbb vagyok.

A jelenlegi helyzetben a központi fiskális politika mellett az eurózóna „átalakulása” is egy lehetséges kimenet. Jól láthatóan nemcsak Európa durván eladósodott és így megmentendő része, de a még hitelesnek tekintett, megmentő része is erőlteti a fiatal, alig több mint tíz éves (monetáris) egységet. Emiatt képletesen azt is mondhatnánk, hogy az egység érdekében Dél zsarolj(hatj)a Északot. A görög példán jól látszik ez. Húzzák a megmentők bajuszát, akik pedig hétről hétre próbálják a görögöket rávenni a helyes magatartásra. De meddig tart ez? Lehet, hogy a görögök előbb utóbb ráveszik magukat a valós megszorításra, de az is elképzelhető, hogy közben a háttérben elkezd egy B terv körvonalazódni és azokkal az országokkal, akikkel nem lehet együttműködni, azokat kitessékelik. (Ez valószínű nem olyan egyszerű folyamat. Feltételezem, hogy míg a belépési folyamat részletesen kidolgozott, addig a kilépésiről szinte semmi nincs.)* Tekintettel a nagyon nagy diverzitásra, a sok szereplőre, szerintem megvan az esélye annak, sőt, hogy az eurózóna néhány éven belül nem a jelenlegi 17 tagállamból áll. A kérdés az, hogy a franciák, németek, stb. mikor elégelik meg a görögök „meglepetéseit”.

Nem szabad elfelejteni, hogy most folyton Görögországról szólnak a hírek, de van még jó néhány problémás ország. A velük való megegyezés sem lesz könnyű (ráadásul a görög példa ragadós).

* EU treaties make no provision for a country to exit the currency, and the European Central Bank’s legal department said in December 2009 that an expulsion would be so challenging, conceptually, legally and practically, that its likelihood is close to zero.” (Bloomberg)

A piacoknak tehát van okuk ingadozni, van itt kockázat bőven (reméljük majd némi hozam is).

A múlt héten hallottam egy aranyos példát az európai kulturális sokszínűségre. Észak Európa takarékoskodik, miközben Dél költ. Az általánosan elterjedt (északi) nézet, hogy Dél takarékoskodjon többet. De Dél is méltán mondhatná Északnak: költsetek többet, hiszen nektek van miből; akkor lesz növekedés és közösen hamarabb kikerülünk a bajból. :)