Az uniós támogatástól lesz erős a hazai deviza?

Az erős lengyel zlotyi segíthet lenyomni az importált inflációt, közben a zlotyi erősödésének a jogállamisági viták miatt eddig visszatartott EU-s támogatások adnak támaszt. A Lengyelország előtt álló lehetőségekről posztolt Vakmajom.

A lengyel pénzügyminiszter, Magdalena Rzeczkowska szerint a Varsó számára elérhetővé vált 35,4 milliárd eurónyi támogatás hozzá fog járulni a zlotyi erős pályán tartásához.

Eddig ez „politikusi bullshit”, de ebben a piac szerint is van logika, mert év eleje óta semmit sem gyengült a lengyel fizetőeszköz.

Ott áll, ahol decemberben, tehát Lengyelország befektetői megítélése kedvező, s ráadásul úgy, hogy közben már majdnem 4 millió ukrán menekültet fogadott be az ország, tehát példátlan teher alatt van a lengyel gazdaság. Ennyi ember puszta elhelyezése és élelmezése, a gyerekek beiskolázása is roppant nehézségeket okoz.

EURPLN árfolyam
Forrás: Bloomberg

A lengyelek hosszú távon igen nagy erőnyerői lehetnek ennek a háborús krízisnek.

A lakosság továbbra is szolidáris: 90 százalékuk (!) egyetért azzal, hogy be kell fogadni a menekülteket. Az ilyen mértékű hirtelen bevándorlás mindenkitől nagy áldozathozatalt kíván, 800 ezer lengyel családnál élnek menekültek, akikkel meg kell osztani a helyet és a kenyeret.

A morális alapon helyes választás és a gazdasági érdek szorosan egybeesik Lengyelországban.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

A háború felülírja Lengyelország jövőjét

Lengyel népességboom: a befogadott 3 millió ukrán menekült hatására óriásit nőtt a városok lakossága – van, ahol 50 (!) százalékkal. Vakmajom erről a példátlan népességrobbanásról írt, ami szerinte nagy fordulópontot eredményezhet az amúgy elöregedő, fogyó lakosságú és csökkenő munkaerővel bíró országban.