Európapara

Az év elején még mindenki abban hitt, hogy Európa is a stabil növekedés útjára lép. A mostani piaci helyzetet és problémákat pedig az okozza, hogy ez a hit kezd kétségbe vonódni. Nagy, hirtelen mozgások akkor tudnak kialakulni a tőkepiacokon, amikor egy fennálló hitrendszert hirtelen újra kell értékelni. Ez zajlik most a (főleg európai) növekedés kapcsán. Több adat is arra utalt mostanában, hogy az eddig elhitt double-dip” recesszió, azaz a híres W helyett (amelynek első mélypontja 2009-ben, a második 2011-12-ben volt), inkább WL formációt ölthet az európai fel-nem-lendülés. Ebből következne, hogy örökké” nulla kamatot fog tartani az ECB, és nem lesz profitjavulás Európában, ami azt jelenti, hogy a tőzsdék nagyon előreszaladtak, és az euró finanszírozó deviza lesz. Úgy látom, hogy ezt a helyzetet még mindig nem értették meg teljesen a befektetők. Ha megértik, azonnal véget is ér ez a fázis.

Azt gondolom egyébként, hogy csak időszakos, pár hónapon, 1-2 negyedéven át tartó gyengeséget látunk egyébként az európai gazdaságban, és jövőre már stabil fellendülésre számíthatunk. Így ez a mostani aggodalom eltúlzottnak fog bizonyulni, és valószínűleg több kockázatos eszközben is jó beszállási lehetőséget biztosít (főleg Európa). A piac egyelőre azonban a japanizációt árazza és ez fájdalmas lehet.

A leggyengébb antilop pedig széles e szavannán láthatóan a forint, éppenhogy csak egy gyenge nyári vihar van készülőben, de már 2-éves mélybe hanyatlott az árfolyama. Kivágták alóla a kamatot, ezt már sokszor írtam, és a forint gyengülése magával húzza a hosszú magyar kötvényeket is – miközben a rövideket  néhány speciális tényező a pincében tartja…

Egyébként szintén a növekedési félelmekre utal, hogy az olaj (brent) árfolyama is idei mélypontján van a tovább folytatódó szír, líbiai, stb problémák ellenére.

Európában tehát para van, és lehet, hogy egy ideig lesz is, de szerintem végül kiderül, hogy mégiscsak van és lesz stabil növekedés. Ahol viszont valóban nagy baj van, az szerintem Japán, erről is írtam már: a belső kereslet össze fog omlani, az export nem fog menni, és a kormányzat visszavonja a stimulust. Nagy recesszió lehet belőle!

Eközben az amerikai gazdaság robog, és véleményem szerint robogni is fog: nem lesz több fiskális megszorítás, ezerrel stimulál a Fed, helyreállt a pénzügyi közvetítőrendszer, és megszűnt a magánszektor hitelleépítése is. Ebből nagy boom jön ki (ami viszont nem feltétlenül jó a részvénypiacnak!), akár 5%-os GDP adatokkal is pár negyedévig. Bérinfláció, árinfláció, és a Fed nagyon gyorsan a falhoz lesz kényszerítve, hogy kamatot emeljen…

Forrás: www.zsiday.hu