Tényleg extra a profit?

Semmi meglepő nem volt abban, hogy a kormány különadókat és költségvetési kiigazítást jelentett be, legfeljebb az meglepő, hogy ezen valaki meglepődik – így lehetne röviden összefoglalni azoknak a gazdasági elemzőknek a véleményét, akiket a 444.hu megkérdezett a kormány „extraprofit különadókkal” és az állami kiadáscsökkentésekkel kapcsolatos bejelentéseiről.

A szakértők szerint két olyan területen, amelyeket a kormány meg akar adóztatni, tényleg keletkezett extra nyereség a háború és a nemzetközi gazdasági környezet hatására, más területeken viszont inkább régóta dédelgetett politikai terveit készítheti elő a kormány. Az extraprofit-adók egy részét végül így is-úgy is a fogyasztók (és állampolgárok) fizetik majd ki, de annak sokkal nagyobb hatása lehet, hogy hol és hogyan fogja vissza a költéseit az állam.

A Mol-nál most tényleg extra

Ahogy Móricz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója elmagyarázta,

a Mol például két tényező miatt is nagyon sokat keres most, az orosz-ukrán háború miatt.

Az egyik az, amit Nagy Márton is említett, vagyis hogy a az orosz uráli kőolaj, amit a Mol fel tud dolgozni, sokkal olcsóbb, mint a Brent, hordónként 35 dollárral.

Móricz Dániel

A másik az, hogy korábban sok ország vásárolt feldolgozott kőolajszármazékokat Oroszországból, például dízelt, az önkéntes korlátozások miatt azonban most sokkal kevesebb orosz finomított termék érkezik Európába. Ezek ára így nagyon megugrott, ezért a MOL finomítói most különösen nagy árréssel termelnek.

Mindezekkel együtt, ha a helyzet nem változik az energiapiacon, a Mol a most bejelentett adóelvonáshoz képest év végéig jóval többet kereshet ezeken, ami tényleg extra a cég normális piaci (háború előtti) működéséhez képest – olvasható a cikkben. Persze nem tudni, hogy meddig marad fenn ez a helyzet. Ha tartósan, akkor ez azt is jelentheti, hogy a Mol-tól akár még többet is beszedhetne, vagy beszedhet a jövőben a kormány, ha ugyanazok miatt a tényezők miatt, amin a Mol keres, a rezsibefagyasztás miatt az államnak továbbra is hatalmas veszteségei kerekednek.

Emelkedő hitelkamatok?

Az viszont igaz, hogy a bankok a kamatemelésen is keresnek, a jegybanki betéteken keresztül. Az történik ugyanis, hogy a bankok nagyon sok pénzhez jutnak a betétesektől viszonylag olcsón, amire jelenleg átlagosan kevesebb, mint 1 százalékot fizetnek. A sok olcsó forrás miatt Móricz Dániel szerint a bankok megpróbálnak agresszíven hitelezni, ami megmagyarázza a növekvő hitelvolumeneket is.

Amit viszont nem tudnak kihelyezni, abból döntően vagy állampapírt vesznek, vagy a jegybanknál helyezik egyhetes lekötött betétbe.

Ennek a kamata viszont az elmúlt egy évben jelentősen megemelkedett, így a pénzt, amit a bankok eddig szinte ingyen szedtek be, most közel 6,5 százalékon fialtatják az MNB-nél. Ez valóban jelentősen megemeli a bankszektor profitabilitását, de azért hozzá kell tenni, hogy egyrészt már a betéti kamatok is idővel emelkedésnek indulnak, másrészt a sok olcsó forrást a bankok eddig igyekeztek viszonylag olcsón kihelyezni, azaz a hitelkamatok az állampapírpiaci hozamokhoz képest az erős verseny miatt eléggé nyomottak maradtak. A 300 milliárd forintos adó miatt viszont nem lenne meglepetés, ha emelkednének a hitelek költségei (kamatai).

Várható volt

Zsiday Viktor befektetési szakember szerint mindenki tudta, hogy a kormány a választások után nagy költségvetési kiigazításra kényszerül, mert a koronavírus-járvány alatt elszaladt a költségvetési hiány. Igaz, a hiányból nem csak a járvány miatti kiadásokat finanszírozta a kormány a választások előtt is jól megszórta a választók fontosabb csoportjait pénzzel, a költségvetés kárára.

Zsiday Viktor

Zsiday szerint számítani lehetett arra, hogy a kormány ezt a problémát úgy fogja megoldani, hogy előveszi azt a receptet, ami 2010 után politikai értelemben már nagyon bejött, és újra szektorális különadókat vezet majd be.

Extraprofit-adó: meglepő, hogy meglepődtek

Hónapok óta nyilvánvaló, hogy komoly költségvetési kiigazításra lesz szükség Magyarországon. Az is egyértelműnek tűnt, hogy ennek jelentős részét különadók fogják kitenni. Pont úgy, mint 2010 után.