Ezekben az országokban dolgozik a legkevesebb nő 

Ezek azok az országok, ahol a legnagyobb a különbség a férfiak és nők munkaerő-piaci részvétele közt. A rangsor alapját a Világbank adatai adják, és csak a 15 év felettieket foglalja magában, a nem fizetett munkavállalók, diákok és katonák nem szerepelnek az adatok közt.

A rangsor annyiban nem meglepő, hogy főleg muszlim országok vannak az élbolyban, olyanok, ahol a nők a mai napig alkotmányosan is másodrendűek a férfiakhoz képest. Sőt, több hasonló országban még a férfiak munkaerőpiaci képviselete is a globális átlag alatt van, ami rendkívül rossz gazdasági helyzetre utal.

A Világbank adatai rangsorolják azokat az országokat is, ahol a legnagyobb a nők munkaerőpiaci részvétele is. Érdekesség, hogy több afrikai és ázsiai országban, mint Libériában, Nepálban vagy Etiópiában magasabb arányban dolgoznak nők, mint Európa országaiban.

Európában Izland és Norvégia van az élen 65 százalék körüli aránnyal, a sort Bosznia és Moldova zárja alig 30 százalék fölötti részvétellel.

Ez utóbbiról érdemes nézegetni az OurWorldInData.com interaktív térképeit és chartjait, nagyon tanulságos képet festenek azt egyes országokban lévő, esélyegyenlőségi helyzetről.

Úgyszintén nagyon tanulságos nézni a folyamatot, ahogy a becslések szerint nőtt a nők munkaerő-piaci részvételi aránya az elmúlt évtizedekben az egyes országokban.