Ezt is „túltoltuk”!

A hír röviden: „2019. október 14-től a forgalmazók lakossági állampapírt nem fogadhatnak el fedezetként semmilyen hitel-, kölcsön- vagy egyéb ügylethez (pl. lombardhitel, derivatív ügyletek). A szerződési feltételeknek való megfelelést az ÁKK Zrt. ellenőrzi.”

Azon túl, hogy Comment kollégám két héttel ezelőtti írásában tökéletesen megjövendölte az ÁKK közleményében foglaltakat, azt gondolom ennek a hírnek van néhány tanulsága.

Először is az jut eszembe, hogy ismét láthattunk egy kiváló példát arra, hogy „nincs ingyen ebéd”, illetve, hogy a piacon időnként fel-felbukkanó félreárazások általában rövid életűek. (Mert mi másnak is lehet(ett) tekinteni azt az állapotot, amikor nagyságrendileg éves 2%-os finanszírozás mellett nagyságrendileg éves 5%-os hozamot tud(t)unk elérni értékpapír befektetéssel, és tehettük mindezt állami garanciavállalás mellett.) Persze, hogy „rárepült” a „termékre” a kreatív magyar pénzügyi szektor, mintegy „helikopterről szórva” a tutit, hamar felkeltve ezzel az MNB érdeklődését (is). Az ÁKK friss közleménye ennek a helyzetnek vetett most véget. Tegyük hozzá gyorsan, nagyon helyesen! Túltoltuk. Mert mohók vagyunk. Mert nincs türelmünk. Mert nekünk minden MOST kell és mindenből SOK kell.

Amikor „ilyen” történéseket látok, mindig számos múltbeli példa jut eszembe. Túltoltuk anno a devizahitelezést, finanszírozók, szabályozó hatóság, ügyfelek – mi együttesen (az ismét növekvő hitelkihelyezésekről olvasva egyébként toljuk rendesen most is, és nem csak értékpapír fedezete mellett, persze megint a ciklus vége felé, aztán majd pár év múlva meglátjuk mire jutottunk), túltoltuk anno a 0%-os önerő mellett felvehető gépjárműhiteleket (vajon bárki is komolyan gondolta azt, hogy egy ilyen konstrukció hosszú távon is működőképes lehet?), meggyőződésem, hogy napjainkban toljuk túl a befektetési célú ingatlanvásárlásokat („természetesen” most és nem 4-5 évvel ezelőtt, ahogyan anno Citadella kolléga itt és itt /ezek az olvasói hozzászólások különösen tanulságosak…/ és itt megírta) és sok mindent mást is. Igen, még a rézangyal- és szélkakas-vásárlásokat is. (Köszönet az információkért Comment kollégának!)

A sort persze hosszan lehetne folytatni, bizonyára Olvasóink is számos példát tudnának felhozni. Citadella kolléga egyszerűen csak mániáknak nevezte ezeket a szituációkat néhány évvel ezelőtt megjelent könyvében („Mániák és válságok a tőzsde hőskorában”). Tanulságos olvasmány, szívből ajánlom mindenkinek.

De minden mánia véget ér egyszer, közös tulajdonságuk, hogy végül (és legtöbbször) komoly fájdalmat okoznak. Lassan két évtizedes szakmai tapasztalatom mondatja velem, hogy a legrosszabb befektetési döntések leginkább a gazdasági ciklusok végén születnek. Ekkor vásároljuk „tele” magunkat részvényekkel (mert kiváló a közelmúltbeli hozamuk), ekkor veszünk befektetési célra (gyakorlatilag „kényszerből”) ingatlanokat (mert „már semmi más nem hoz értelmezhető hozamot”), ekkor végzünk nagy céges beruházásokat (pl. költözünk jóval nagyobb székházba, vagy telephelyre, „ha kell, ha nem”), vagy belekezdünk valami egészen újba és ismeretlenbe (pl. veszünk hozzáértés nélkül „bármit”, aminek a KÖZELMÚLTBAN nagyon felment az ára – műkincseket, kriptodevizát, oldtimer autókat és igen, még rézangyalokat és szélkakasokat is). Tápláljuk a mániákat. Később pedig szinte menetrendszerűen elszenvedjük a negatív hatásukat is. Mert ismét túltoltuk. Mert nincs ingyen ebéd.