Faltörő kos

A faltörő kos egy fából ácsolt szerkezet. Ez a római időkben már használatos eszköz elég nagy erőt tudott kifejteni, de igazán csak a fából készült kapuk, falszakaszok ledöntésre volt képes. Kőfalat ezzel a szerkezettel ledönteni nem lehetett.

Az új, 2012. év indulása nem a devizánk erejéről szól. És nem is arról szól, hogy piaci szereplők megítélésében a magyar gazdaságpolitika kiszámítható, következetes és olyan szereplő mint aki a világnak ezen fertályán az üzletben kívánatos „nyugati” (Max Weber-i protestáns) etika szabályai szerint jár el.

Csúcsra került a forint euróhoz viszonyított árfolyma, a magyar csődkockázati mutatónak az értéke. Erről bárki nyugodtan mondhatja, hogy ez a spekulálók játékszere, de sajnos nem csak az ővéké, hanem a tisztességes befektetőké is.

„A kormány elmegy a falig” olvasom az Index címlapján. Nem, nem így van. Sajnos a kormány mára már elment a falig.

Lehetünk mi faltörő kos, de egy nagyon masszív kőfallal állunk szemben.

Arra az esély, hogy a magyar kormány ezt a falat áttörje, kizárt. Ezt minden józan ítélőképességgel rendelkező felelős szereplőnek látnia kell. A jelenlegi magyar gazdasági helyzettel és potenciállal egész egyszerűen nem lehet a falat áttörni.

Ebben a (nem is olyan) bonyolult helyzetben a döntéshozóknak fel kell(ett volna már régen) ismerniük, hogy az a viselkedésmód, stílus, illetve az a tárgyalástechnika, alkudozási mód amit gyakoroltak és gyakorolnak, egyre kevésbé volt hatékony. Mára eredménytelenné vált. (Egyébként leginkább egy stabil szülői háttér nélküli, neveletlen ifjúra emlékeztet a vislekedésmód.)

Az események sodornak és ha nem térnek észhez a tisztelt szereplők, akkor ebből nagy, sokkal nagyobb baj lesz.

(Én a zlotyi forint kereszt árfolyamot figyelem leginkább, ez most 71,40… Nem kell sok és a lengyel barátaink ellenséggé válnak.)