A Fed leszámol az ingyenpénz korszakával?

Emelkednek az amerikai kötvényhozamok, mint a talajvíz – írta meg Vakmajom, aki szerint ennek hatásai globálisan mindenhol érezhetőek lesznek, mert az amerikai kamatszint olyan, mint valami óriási anyahajó. A világpénz dollár mindenhol befolyásolja a kamatot.

Szerinte már be van tárazva a 2,5 százalékos év végi Fed-kamat, ami jövőre 3 százalékos szintre nőhet. Az elszálló, 40 éves csúcsra ugró infláció miatt a jegybank kénytelen visszaszívni a stimulust, amit rányomott a gazdaságra a koronavírus-válság után. Ez a lépés lassíthatja, vagy akár recesszióba taszíthatja a gazdaságot.

Amerikai államkötvények hozama Forrás: Vakmajom Facebook-oldala, Tradeweb

Ha a tutibiztos deviza dollár mellett 3 százalékos lesz az alapkamat, akkor a problémásabb, periférikus országokban ennél sokkal-sokkal magasabbnak kell lennie, és ezzel vége a nagy ingyenpénz-korszaknak.

“A leggyengébb fundamentumú, legnagyobb egyensúlytalansággal és hiánnyal működő gazdaságok ezért nagyon pofára fognak esni.”

Megdrágul a hitel és az adósság finanszírozása, elviszi a költségvetésből a pénzeket a megemelkedő kamatkiadás és elkerülhetetlenek lesznek a megszigorítások. Adót kell emelni recesszióban, ami tovább gyengíti a gazdaságot.

Már vannak első áldozatok. Következik a többi prociklikus tücsök, akik nem spóroltak az ingyenpénz lezárult korszakában.

“Nincs tartalék a spájzban. A korábbi habzsi-dőzsi árának eljön az éhkoppos megfizetése.”

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Részvények versenye: Európa vs. Amerika

A koronavírus-járvány kitörése óta izgalmas versenyt futnak egymással az öreg kontinens és az Egyesült Államok részvényindexei. Az orosz-ukrán háború politikai és gazdasági következményei újabb fordulatokat hozhatnak a tőzsdéken.