Fed: már nem rózsaszínűek a piaci kamatvárakozások

Jerome Powell, a Fed feje erről beszélt kedden a törvényhozásban: Gyorsítunk a kamatemelés ütemén, ha kell. Az infláció leszorítása 2 százalék alá hosszabb időt vehet igénybe, mint vártuk.

Ritka világos beszéd a mindig patikamérlegen kiegyensúlyozott mondandójú, árgus szemekkel figyelt Fed-től.

Itt a vesszőnek is jelentősége van, amikor csak hangsúlyeltolódásokra ezermilliárd dollárok mozdulnak meg azonnal.

A kivételesen nem is annyira virágnyelven elmondott szöveg lényege az, hogy a Federal Reserve nagyon eltökélt, magasra fogja vinni a kamatot (már 5,5-5,75 százalék a piaci várakozás), és ott is fogja tartani egészen addig, amíg nem látja, hogy az infláció teljesen egyértelműen kimúlt.

Inkább lesz túl sokáig héja, mint túl korán galamb, nem szeretne még egyszer akkora bakit, mint amikor hagyta az inflációt elszállni, emlékezetes, hogy a megjelenésekor azt mondták, hogy csak átmeneti és nem emeltek időben… Ők is emberből vannak, a múltbeli tévedésből érthető a jelenbéli határozottság. Elrontottuk, most nem fogjuk. És akár azt is vállalják ezért, hogy túlzott lesz a szigor. Nagy az eltökéltség, higgyük el, azt akarják.

A kötvénypiacba ebből már elég sok be volt árazva, már nem annyira rózsaszínűek a befektetői várakozások, a hosszabb hozamok éppen ezért már NEM emelkedtek rá, a rövidebbek igen: a kétéves hozam 2007 óta először, tehát 16 éve először ment 5 százalék fölé, kifejezve azt a várakozást, hogy tartósabban lesz itt magas a kamat.

Távolabbi következmény az lehet, hogy nagyon hosszú idő után újra elképzelhető, hogy reálkamatot lehet majd kapni dollárban, ha Fed sikerrel jár, akkor egy 2 éves amerikai állampapír évi 5 százalékos hozamában, ami 2 év alatt 10 százalékos, lehet valamennyi reálkamat, amennyiben tartósan évi 5 százalék alá sikerül lenyomni az inflációt közben, ami nem kizárt. Ez csak lehetőség, valamekkora esélyű eshetőség, de ilyen lehetőségre sem volt példa hosszú évek óta, hiszen minden fejlett kötvénypiacon borzasztó nagy negatív reálkamatok voltak folyamatosan, a befektetők pénzügyi kifosztása jegyében.

Igazi forradalom volna, ha az infláció üteme fölötti kamatot lehetne kapni dollárban, ami megkérdőjelezhetetlenül a világ No. 1 pénze, a kályha, mindent meghatároz és semmi nem is fenyegeti a helyét a trónon. A centrum. És ha abban igen, más pénzekben/kötvényekben, ahol nagyobb a kockázat, miért érné be a befektető kevesebbel? Miért hagyná, hogy kiszúrják a szemét negatív reálkamattal?

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Tőzsdei irány: New York

A globális méretűvé európai vállalatok tőkéért és részvénypiaci reprezentációért az amerikai piacra mennek, ahol nem számítanak behemótnak.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.