Megnyugvás?

Úgy tűnik, a globális piacok azt kezdik árazni, hogy az amerikai jegybank határozott, agresszív és gyors fellépése (gazdaság lassítása), valamint az árupiaci termékek áresése (dezinflációs hatások) miatt már közel az amerikai kamatemelési ciklus vége. Pár nagy kamatemelés kellett csak a Fedtől, és ez elég is lehet. Még egy nagyot emelnek és kész – nagyjából ez a vélemény kezd kialakulni; 2,5-3 százalékos kamatszint lehet a tető.

Nem tudom, hogy ez igaz-e, de a globális lassulás – ami egyre több országban inkább már recesszióba hajlik – valóban megállásra, sőt akár később hátraarcra is késztetheti a jegybankokat. Amit végképp senki sem tud az persze az, hogy az ár-bér spirál mennyire alakul(t) ki, de ez úgyis csak később derül ki (Magyarország és a kelet-közép-európai régió kapcsán például erős félelmeim vannak ezzel kapcsolatban). A lényeg az, hogy a piacok most úgy látják, hogy az amerikai kamatemelési ciklus rendkívül gyors, határozott volt, és már szinte vége is. Ennek számos következménye van a különböző piacok vonatkozásában.

Egyik kollégám tegnap esti viccesnek tűnő, de mégis igaz megjegyzése: „A Fed 75 pontos kamatemelése többet erősített a forinton, mint az MNB 100 pontos emelése” – az amerikai hír után ugyanis 406-ról 402-ig erősödött a forint az euróval szemben. Ez is rámutat arra, hogy ennek a piaci szemléletbeli változásnak milyen komoly hatásai lehetnek.

Amennyiben ugyanis valóban az amerikai kamatemelési ciklus vége felé járunk, akkor az azt jelenti, hogy a dollár eddig tartó erősödése is megállhat, ami leveszi a nyomást a fejlődő devizákról, így a forintról is. A hosszú amerikai hozamok idei évi elképesztő emelkedése is már megtorpant, és ha a fenti gondolatmenet helyes, akkor ez így is marad, ami pedig a részvénypiacok emelkedését támogatja: eddig ugyanis a részvények szinte teljes mértékben a hozamok emelkedése miatt estek.

A részvénypiaci emelkedést támogatná egyébként a rendkívül pesszimista hangulat is, ugyanis a befektetők az első félévben jelentős mértékben építették le kockázati kitettségüket, úgyhogy most lehet tere ezen kitettség visszaemelésének. Különösen érdekesnek tűnik az európai részvénypiac, ahol a valóban elképesztően rossz hírek ellenére (recesszió, háború, infláció, fizikailag nem lesz elég gáz télen / mindez Economist címlappal körítve stb.) ellenére a Eurostoxx 50 nem esett a februári mélypontja alá, és egy potenciális duplaaljat formál:

Egyelőre tehát munkahipotézisként lehet, hogy elfogadhatjuk a megnyugvást a piacokon, ami elsősorban arra alapul, hogy a jegybankok (elsősorban a Fed) gyors és határozott reakciójának köszönhetően a kamatemelési ciklus vége felé vagyunk. Meglátjuk valóban így lesz-e.

www.zsiday.hu

Amikor a döntéshozók bepánikolnak…

…olyankor Zsiday Viktor szerint a piaci szereplők kezdhetnek megnyugodni.