Fékezett a kínai gazdaság

Kína 2022 második negyedévében 0,4 százalékos GDP-növekedést produkált év per év alapon, mínusz 2,6 százalékos teljesítményt nyújtva az első negyedévhez képest. A koronavírus-járvány 2020 tavaszi csúcsa óta ez a leggyengébb negyedéves eredmény az országban – nem elhanyagolható részben a „zéró Covid politika” következménye.

Továbbá a 3,9 százalékos júniusi ipari termelés is elmaradt a várakozásoktól (4,1 százalék), a kiskereskedelmi forgalom közben 3,1 százalékos növekménnyel életjeleket mutat.

Fel van adva a lecke, hogy sikerüljön elérni a korábban kitűzött, 5,5 százalékos gazdasági növekedési célt Kínában az idei évre.

Amikor a döntéshozók bepánikolnak…

…olyankor Zsiday Viktor szerint a piaci szereplők kezdhetnek megnyugodni. Régi tőkepiaci igazság, hogy amikor a rossz hírek áradása közepette a gazdaságpolitika irányítói megijednek, és mindent megtesznek az éppen aktuális válság elkerüléséért, akkor a piaci szereplőknek már késő, sőt nem is kell annyira pánikolniuk, mert a beavatkozás a legtöbb esetben (legalább részben) kezeli a pánikot okozó problémákat. Nagyjából ez a helyzet jelenleg Magyarországon.