Felcserkedjen-e az MNB, avagy miért gyengül a forint?

A középkorban az orvosok rendelkeztek egy univerzális gyógymóddal: mindenféle testi nyavalya esetén eret vágtak. Nem tudjuk, hogy minden esetben meggyőződésből vagy egyszerűen csak a kor divatja diktálta így. De mert volna bármely orvos nem eret vágni! Vélhetően nyomban elvették volna a diplomáját.

A forint az elmúlt hónapban igencsak halványan teljesített: az elmúlt évek viszonylag stabil, az euróval szemben mért 310-es központú szűk sávjából 5-6 százalékot gyengülve 330-ig ugrott. Az exportőrök örülnek, az importőrök és a lakosság bosszankodik, a sajtó az univerzális monetáris csodafegyverért, érvágásért kamatemelésért kiált.

Ha nem akarjuk megismételni a középkori felcserek hibáit, először ki kellene deríteni a forint gyengeségének okát/okait. A devizaárfolyamok mozgásának komplexitása miatt ez persze nem könnyű feladat.

Tény, hogy a laza monetáris politikából adódó 2-3 százalékos negatív reálkamat ritkán tesz jót egy deviza árfolyamának. A negatív reálkamat ugyanakkor nem új jelenség, ráadásul a forint euróval szembeni gyengülését vizsgáljuk, márpedig az eurózónában – szemben az USA-val – még mindig nem csak a reálkamatok, hanem többnyire a nominális állampapírkamatok is negatív tartományban mozognak. Ezen a fronton tehát nem látunk lényeges változásokat, arról nem is beszélve, hogy az MNB által kontrollált rövid távú kamatoktól eltekintve, az elmúlt hetekben a közép- és hosszú lejáratú állampapírok tekintetében érzékelhető hozamemelkedés következett be. A tízéves államkötvény hozama az év eleji rekordalacsony szintjéhez képest megduplázódott!

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

A devizaárfolyamokat még meghatározó nemzetközi kereskedelmi és pénzügyi folyamatok sem romlottak drámai módon, bár külkereskedelmi többletünk csökkent, de az első negyedévben a régióban még így is Magyarország rendelkezett a legmagasabb folyó fizetési többlettel. A gazdaság számára tehát a 310 forintos euró árfolyam sem okozott különösebb nehézséget a külkereskedelemben.

De akkor mégis mitől gyengül a forint? Véleményem szerint a jelenséget elsősorban az elmúlt hónapban felerősödő, feltörekvő piacok (Magyarország is ebbe a csoportba tartozik) iránti bizalmatlanság okozta. Jól mutatja ezt, hogy a lengyel złotyhoz képest nem változott lényegesen a forint árfolyama, ráadásul a legtöbb devizánál a magasabb kamatok, illetve a kamatemelkedések sem tudták blokkolni a devizagyengülést.

A leértékelődés másik okát az ún. „globál makro” stratégiát követő alapoknak a fenyegető kereskedelmi háborúval kapcsolatos befektetői döntéseiben sejtem. Az egyébként sem brillírozó Eurostoxx indexet május óta az autóipari cégek részvényárfolyamai (SXAE index) több, mint 8 százalékkal múlták alul. Ezekben a részvényekben jelentős shortpozíciók épültek ki. Az ilyen részvénypiaci „trade-ek” tökéletes  megfelelői a devizapiacon a német autóiparhoz leginkább kötődő országok devizáinak eladása. Magyarország és Szlovákia pontosan ilyen, de ugyebár Szlovákiában euró van…

Véleményem szerint a gyengülés okait tehát alapvetően nem kamatfronton kell keresnünk, ennek megfelelően az MNB mérsékelt kamatemelései nem javítottak volna a helyzeten, így a kiváró stratégiájával egyetértek.

Más kérdés, hogy számos piaci szereplő „történelmi okok” miatt azt gondolja, hogy az MNB célkitűzése feletti inflációnál sem fogja szigorítani a monetáris politikáját. Azt gondolom, hogy annak még határozottabb és egyértelműbb kommunikálása, hogy milyen esetben fog szigorítani a jegybank, talán hasznos lett volna – feltéve persze, hogy nem a kétkedőknek van igaza…

A jegybanki hitelesség körüli kérdések megválaszolása nem veszik a jövő messze ködébe: a kétszámjegyű béremelkedés, a kapacitásait maximálisan kihasználó gazdaság, a devizában is emelkedő energiaárak és a határozottan gyengülő forint villámgyorsan beteljesíti az MNB inflációs céljait. Ráadásul, véleményem szerint 2018 lényeges változást hoz az inflációs várakozások tekintetében, így tartok tőle, hogy a jelenlegi magasabb árak nem csak rövid ideig maradnak velünk, ennek megfelelően az MNB-nek lesz lehetősége bizonyítani…