Felkelt a mi napunk?

Meglepően erős jelzések érkeznek a várakozások szerint inkább recesszióba süllyedésre hivatott magyar gazdaság irányából. Habár nem egyértelműek és nem teljesen meggyőzőek az indikátorok, együtt nézve mégiscsak elgondolkodtatóak. Lehet, hogy nőni fogunk idén, és elindul a híres elrugaszkodás?

– Először is itt van a magyar beszerzési menedzser index, amely – teljesen elszakadva európai párjától – hatalmas fellendülést jelez. Állítólag ennek fő oka a Mercedes gyár beindulása, de ennek ellenére is reményt keltő:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/hatalmas_meglepetes_erkezett_a_magyar_gazdasagrol_2.165132.html

(alapvetõen nem hiszek ebben az indikátorban mert szerintem nem túl pontos és erõsen szórnak az adatai, de a nagy kiugrás mégis érdekes)

– Másodsorban a nagy összeomlás után magára találni látszik az autópiac és az idei év elsõ három hónapjában láthatóan több autót adtak el, mint 2009 eleje óta bármikor. https://www.portfolio.hu/vallalatok/marciusban_is_elenkult_a_hazai_autopiac_befuto_lett_az_opel.165149.html

– Harmadsorban a lakáspiac is kicsit jobban pörög, mint 2008 óta bármikor. Igaz, hogy a január-február valószínűleg a végtörlesztések miatt volt nagyon erős, de az, hogy márciusban ezek után nem omlott össze a forgalom, hanem az előző éves átlagnál még mindig 15%-kal magasabb szinten van, mindenképpen jó jel.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/javulo_kepet_mutat_a_lakaspiac_teljesitmenye.165163.html

– Negyedszer: a kiskereskedelmi forgalom meglepően erős. A Gyurcsány-csomag óta recesszióban lévõ, és stabilizáció jeleit csak  2010 közepe/2011 eleje óta mutató kiskereskedelem lassan bár, de bõvül. Nem lehetetlen, hogy a lakossághoz jutó többletjövedelmek azért valóban eljutnak a gazdaságba, és élénkülést generálnak?
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_okfa002a.html

Habár külön-külön mind a négy jelzésbe bele lehet kötni, de együtt nézve mégis azt az érzést keltik az emberben, hogy a hazai gazdaság megúszhatja a recessziót. S habár a növekedés forrásait nem nagyon látom, de a 2007 óta tartó recessziós környezetben elég jelentősen lehetnek a ki nem elégített igények, az elnyomott kereslet, tehát a következő években kedvező esetben visszatérhetünk a 2-3-4%-os növekedéshez is. Korábban azt gondoltam, hogy Magyarországon 2012-ben mély recesszió lesz, ezt év elején revideáltam enyhe recesszióra/stagnálásra, most viszont felcsillanni látszik a remény, hogy akár némi növekedés is lehet. Ha így lenne, az a költségvetés fenntarthatóságát is javítaná…

Forrás: zsiday.hu