Rántott hússal repülünk Londonból New Yorkba

A héten elstartolt az első olyan légi járat, ami használt sütőolajból és más biomasszából, szemétből létrehozott “fenntartható repülőgép-üzemanyaggal” szeli át az óceánt. Nagy lépés ez: az innováció jelentősen, akár 70 százalékkal csökkentheti egy-egy légi utazás teljes szén–dioxid-kibocsátását, haladva a cél felé, hogy 2050-ra emissziómentes legyen a repülés.

Persze más irányok is vannak, mint e-kerozin létrehozása hidrogénből és a levegőből kivont szén-dioxidból. Több úton is zajlik a haladás a fenntarthatóbb üzemanyagok felé.

Még a végén az is elképzelhető, hogy a repülés nettó kibocsátáscsökkentő lesz, tehát majd elmondhatod, hogy „elrepültem mittudomén Rómából Párizsba, és ezzel ennyi meg ennyi széndioxidot vontam ki a légkörből!”. És akkor vége lehet a repülést ekéző, a repülőket megbélyegző flygskam-mozgalomnak, és felválthatja a helyét a repülés büszkesége mozgalom, a flight-pride, minél többet repülsz, annál zöldebb vagy, ha körbe-körbe repülöd a Földet, Greta Thunbergént megmented a bolygót!

Egy biztos, repülni kell (navigare necesse est)!

Nem lehet visszafelé haladni a kőkorszakba és lesz is repülés. Csodálatos dolog, fantasztikusan flottul, olajozottan és biztonságosan működik ez a roppant bonyolult rendszer, kevés nagyszerűbb van. És a piaci versenynek köszönhetően sokkal, akár 90-95 százalékkal olcsóbb lett, mint volt pár évtizede, amikor akár 3-4 havi átlagfizetésbe is került egy átlagos út… kiöltöztek hozzá az emberek, mintha az Operába mennének. Ma meg úgy öltöznek fel hozzá, mintha leugranának a sarki boltba.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.