Finomhangol az új törvény

Schuszter Péter
elnök-vezérigazgató, Generali Alapkezelő

Érintette-e számottevő mértékben a kezelt vagyon volumenét a végtörlesztési időszak?

A Generali Alapkezelő esetében a kezelt vagyon volumenét nem érintette jelentősen a végtörlesztési időszak, de a hazai alapokból összességében is a várakozásoknál kevesebb pénzt vont ki a lakosság decemberben. Januárban nyilván tovább csökkent a vagyon a végtörlesztések miatt, ezt követően azonban lassanként növekedésnek indulhat az alapokban kezelt vagyon, különös tekintettel a magyar lakosság egyre erősödő hosszú távú öngondoskodási hajlandóságára, valamint a részvénypiacoknak az elmúlt időszakban tapasztalt és várhatóan folytatódó emelkedésére.

Milyen változásokat hozhat a piacra a januártól hatályos új befektetésialap-törvény?

A hazai alapkezelők tevékenységét szabályozó új törvényre alapvetően azért volt szükség, hogy a magyar jogrendszerbe át lehessen ültetni az Európában működő befektetési alapok működését és tájékoztatási kötelezettségét szabályozó UCITS IV. direktívát. Ez lehetővé teszi az alapkezelők számára, hogy tevékenységüket akár egyetlen országba vonják össze, ahonnan bármely EU-tagállamban működtethetnek alapokat. Az ilyen alapok elsősorban konkurenciát jelentenek majd a magyar termékeknek, de az új szabályozás a hazai cégeknek is lehetőséget teremthet a külföldi megjelenésre (várhatóan elsősorban a Balkánon és Kelet-Európában). Az új törvényi szabályozással a befektetők is jól járnak: előírja ugyanis minden nyilvános nyílt végű alap esetében a rövid, kétoldalas összefoglaló közzétételét, amely tovább növeli az ügyfelek tájékozottságát.

Milyen főbb tendenciákra számít 2012-ben a lakossági szegmensben?

2012-ben remélhetőleg még inkább a közérdeklődés fókuszába kerülhet a hosszú távú öngondoskodás, amelyhez a magánnyugdíjpénztári rendszer megszűnésével a befektetési alapok kiváló lehetőséget kínálnak. Ráadásul az ügynöki értékesítés elindulásával lehetővé válik az is, hogy egy eddiginél jóval szélesebb lakossági befektetői kör számára mutassuk be az alapok működését és előnyeit. Bár a tavalyi év nem kedvezett a megtakarítások növekedésének, hosszabb távon azért arra számítok, hogy a rendszeres megtakarítási konstrukciók előtérbe kerülhetnek, hiszen ezek a kisebb jövedelmű, havi 10-20 ezer forintot megtakarítók számára is jó megoldást jelentenek. Ha az egyes alaptípusokat nézzük, idén is folytatódhat az abszolút hozam stratégiát követő alapok népszerűsége.

 

Bilibók Botond
vezérigazgató, Concorde Alapkezelő

Érintette-e számottevő mértékben a kezelt vagyon volumenét a végtörlesztési időszak?

A végtörlesztési időszak a kezelt vagyon volumenét a Concorde Alapkezelőnél nem érintette.

Milyen változásokat hozhat a piacra a januártól hatályos új befektetésialap-törvény?

Évek óta reménykedik a befektetési alapkezelők többsége, hogy valamilyen úton-módon megvalósul a befektetési jegyek szélesebb körű értékesítése. Az új jogszabállyal kapcsolatban is felerősödtek azok a várakozások, hogy többek között megjelenik az ügynöki értékesítés, és ez a jövőben akár volumennövekedést is okozhat.

Milyen főbb tendenciákra számít 2012-ben a lakossági szegmensben?

Magyarországon a lakosság többségének nincsenek megtakarításai. A jelenlegi helyzetben pedig nem várható, hogy a megtakarítások ugrásszerű növekedésnek indulnak. Több oldalról is jól látható ez. A befektetési alapokban lévő megtakarítások szerkezete azt mutatja, hogy a rövid távú megtakarításokat helyezi előtérbe a lakosság és ugyanezt erősíti az a tény is, mely szerint a befektetési jegyek tartási időszaka töredéke a nyugat-európai országokénak. Ebben számottevő változás – úgy gondolom – nem is várható az elkövetkező években. Marad tehát az a szűk szegmens, amelynek vannak (hosszú távú) megtakarításai. Ez a szűk réteg többnyire prémium vagy privátbanki szolgáltatásokat vesz igénybe.

 

Tuli Péter
értékesítési vezető, AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő

Érintette-e számottevő mértékben a kezelt vagyon volumenét a végtörlesztési időszak?

Sajnos érezhető volt a kiáramlás, így negatívan érintette a kezelt vagyon méretét a végtörlesztés időszaka. A folyamat azok számára, akik kicsit is követik az eseményeket, nem meglepő, mivel több tényező egyidejűleg eredményezte a befektetési alapokban kezelt vagyon kiáramlását. A lakosság nyilván pénzzé próbálta tenni megtakarításait, elősegítve ezzel a hitele végtörlesztését. Más, de vélelmezhetően szintén fontos oka volt a kiáramlásnak a december végén és január elején a meredeken gyengülő forint időszakában megromlott befektetési bizalom. Gondoljunk itt például a környező országokban történt számlanyitásokra. A magas kamatkörnyezet, akciós banki betéti termékek rövid távon szintén tompítják, sőt csökkentik a közepes, illetve hosszabb távú befektetések keresletét.

Milyen változásokat hozhat a piacra a januártól hatályos új befektetésialap-törvény?

Az új törvény elsősorban az EU-s direktíva, az úgynevezett „UCITS IV.” további implementálását jelenti a nemzeti szabályozásba. Jelentősebb változást a befektetői tájékoztatásban fog okozni, kiegészítve az eddig nem kifejezetten ügyfélbarát tájékoztatót egy rövidebb és közérthetőbb tájékoztatóval. A termékfejlesztést segítheti az esernyő alapok bevezetése, ez egy esernyő alap létrehozásával több befektetési alap egyszerűsített elindítását teszi lehetővé.

A UCITS IV. direktíva implementálása a nyugat-európai vagyonkezelőket segítheti a jövőben a határon átnyúló alapkezelési szolgáltatások liberalizálásával, lehetővé téve alapok határon átnyúló kezelését, összeolvasztását. Egyelőre azonban Magyarországon a UCITS IV. direktívának megfelelő alapok száma olyan alacsony, hogy ennek a lehetőségnek a kihasználása nem tűnik jelentősnek.

Milyen főbb tendenciákra számít 2012-ben a lakossági szegmensben?

Annak ellenére, hogy 2012 kőkemény év lesz üzleti szempontból, optimista vagyok – remélhetőleg nem alaptalanul –, és pozitívan látom a jövőt. Több jel is arra mutat, hogy a tavasz során megkötendő EU-, IMF-hitelszerződés nyújtotta biztonság következtében fokozatosan helyreállhat a befektetői bizalom. Valószínűleg a befektetési alapok között a mérsékelt kockázatvállalású abszolút hozamú alapok maradnak idén is a slágerek. Rugalmas, a mindenkori piaci helyzetnek megfelelő befektetési eszköz kiválasztása és pozíció felvétele a kevésbé kiszámítható, csapkodó piaci környezetben is reálhozamot képes elérni. Arról nem beszélve, hogy a „total-return” szemléletű alapok TBSZ számlára megvásárolva, kiváló rendszeres díjas öngondoskodási eszközök lehetnek, belátható, maximum 5 éves időtávval.

Forrás: A Tanácsadó – 2012. március 24.