Fizetési rendszerek a változás küszöbén? – Egy év alatt döngölték földbe a Visát és a Mastercardot

A világ legtöbb országában, ha bankkártyás és hitelkártyás fizetésekről beszélünk, egyértelműen a Visa és a Mastercard jut mindenki eszébe. Ez Magyarországon is így van az üzletekben kihelyezett POS terminálokon, illetve az internetes áruházakban is Mastercard és Visa kártyákkal fizetünk, és ezek a cégek dolgozzák fel a fizetési tranzakciókat. Ebbe a duopol piacba nagyon nehéz betörni, ezért sok országban évek óta ez a két nagy globális szereplő osztja fel a piacot. Egy duopólium lebontása még szabályozói segítséggel is hosszú évekbe telhet. Mégis ebből az idilli üzleti álomvilágból riadt fel Kazahsztánban a Visa és a Mastercard, ahol megérkezett mindkettőjük rémálma: a Kaspi!

De mi is az a Kaspi?

Képzeljünk el egy e-commerce céget, aminek akkora a piaci részesedése, mint az Amazonnak a beföldi piacán, évről évre duplázza a piacterén forgalmazott termékei értékét, több fizetési tranzakciót dolgoz fel Kazahsztánban, mint a Visa és a Mastercard és az applikációját az ország népességének fele aktívan használja. Ez a Kaspi, a legnagyobb online piactér, fizetési és fintech ökoszisztéma Kazahsztánban.

Forrás: Kaspi IPO prospektus

A Kaspi a 2 százalékos piaci részesedését (tranzakció érték szerint) 66 százalékra növelte mindössze egy év alatt. A korábbi 96 százalékos Visa és Mastercard piaci részesedés gyorsan 14-14 százalékra apadt. Nagyon ritka a világban, amikor egy vállalat ilyen rövid idő alatt képes egy piacot ilyen mértékben letarolni, főleg, ha nagy nemzetközi globális cégekkel kell ezért megküzdenie.

A Kaspinak ez mégis sikerült. Egy év alatt rengeteg POS terminált helyeztek ki a boltokhoz, kereskedőkhöz, amin már a fizetések 80 százaléka nem is bankkártyával, hanem a Kaspi telefonos applikációjával és QR kód segítségével történik. A kereskedők előszeretettel választják a Kaspit mivel gyakorlatilag a VISA és a Mastercard teljes kihagyásával egy sokkal versenyképesebb ajánlatot kapnak a POS termináljukhoz, így a bevételeik nagyobb részét tarthatják meg.

Felmerül a kérdés, hogy ezek szerint Magyarországon is egy új világra ébredünk hamarosan? Mi is egy kereskedelmi bank saját applikációjával fogunk fizetni azonnali fizetéssel? A Mastercard és a Visa az egész világon visszaszorul majd és itt az ideje shortolni őket? Miért nem történt ez meg korábban? Vagy nem is olyan egyedi ez a jelenség? A válasz sajnos nem ilyen egyszerű, de fizetési rendszerek átalakulásáról szóló következő cikkben igyekszünk majd néhány szempontot felsorakoztatni.