Fizetési rendszerek a változás küszöbén III. rész – Milyen a magyar „Azonnali fizetési rendszerhez” hasonló rendszer van a világban, ami kiszoríthatja a Visát és a Mastercardot a hazai fizetési piacról?

A „Fizetési rendszerek a változás küszöbén négyrészes cikksorozatunk első részében, arról olvashatnak, hogy a kazah Kaspi, hogy taszította le a trónról a a két nagy globális szereplőt a Visát és a Mastercardot a Kazah piacon.

A második részben azt próbáltam górcső alá venni, hogy miért nem vette még át minden országban ezt a piacot egy hazai szereplő kiszorítva a két nagy globális céget, és miért van több esélye egy országos megoldásnak.

A sorozat harmadik részében arról fogok írni, hogy milyen országos hazai fizetési rendszerek vannak a világban, ami kiszoríthatja a VISA és Mastercard duót.

Európában ugyanis inkább az a jellemző, hogy úgynevezett „domestic schemek” vannak, amelyek az országon belüli fizetéseken intézik. 2016-ban a kártyaforgalomnak a 28 százalékát bonyolították le, de vannak olyan országok is, amelyeknél a hazai rendszer a forgalom több mint 60 százalékát is lebonyolítja (Norvégia, Belgium, Franciaország, Németország).

Forrás: Statista

A domestic schemek nagy hátránya, hogy országon kívül nem működnek. Éppen ezért az a jellemző, hogy a kibocsátott kártyák multibrand kártyák, tehát ott van rajtuk ugyanúgy a Mastercard és a Visa, hogy a kártyák elfogadhatóságát, földrajzi lefedettségét is növelje.

A jövő viszont egy összeurópai megoldás és rendszer lenne. Ez lenne az EPI (European Payments Initiative), ami jelenlegi állás szerint 7 ország 22 bankja közreműködésével jönne létre. A célja, hogy létrehozzon egy egységes fizetési rendszert az európai fogyasztóknak, és kiváltsa a jelenlegi országos szintű megoldásokat a kártyás, online és mobilfizetés terén.

Az EPI a SEPA (Single Euro Payment Area) rendszerén alapszik, ami az EU-n belüli eurós utalások egyszerűsítésére jött létre és 36 európai ország a tagja.

Az EPI nem titkolt célja, hogy a két amerikai cég (Visa, Mastercard) egyeduralmát Európában megtörje. A teljes elindulás viszont csak 2025-ben várható, így addig még a VISA és a Mastercard mellett a domestic schemek lesznek jelen Európában.

Az út ellenben még nagyon hosszú addig. Az EPI ugyanis nem az első közös európai próbálkozás, korábban három (Euro Alliance of Payment Schemes, Payfair, Monnet Project) kezdeményezés is megbukott.

Az EPI mégis az egyik legígéretesebb lehetősége Európának, ami ki tudja majd használni a SEPA rendszerének az azonnali fizetési lábát is, ezzel nagyobb esélyekkel száll majd harcba a korábbi projektekhez képest, hogy megtörje az amerikai kártyatársaságok uralmát.

A sorozat következő részében a magyar helyzetet szeretném bemutatni.