Földgáz: mínusz 160 fokon és óceánokon át, a klímavédelem érdekében


A globális energiaátmenet során a földgáz szerepe – paradox módon – előtérbe kerül. Nem örökké, hiszen fosszilis energiahordozóról van szó, de mivel a fajlagos CO2-kibocsátása csupán harmada egy szénerőműének, illetve a gázerőművek jól simítják ki a megújuló erőművek termelésingadozásait, ezért gázra és gázalapú áramtermelésre még sokáig szükség lesz. Ő a kisebbik rossz… Nélküle nem menedzselhető le a szénerőművek fokozatos leállítása és a megújulók gyors térnyerése. Az akkumulátor-technológia fejlődése és olcsóbbá válása idővel megteremtheti a lehetőségét, hogy világunk a szén után a gáztól is elbúcsúzzon, de ez még a távoli jövő.

A bejegyzés a Tele Energiával sorozat része.

A közeljövőben azonban rengeteg földgáz kell és pont nem ott, ahol sok van belőle, illetve ahol olcsón kitermelhető. Ázsiában Kína és India zöldítése, szénerőműveinek bezárása teremt hatalmas addicionális gázkeresletet, amit nem képesek helyi termelésből előteremteni. A kínai energiamix 56 százalékát adja a szén és csupán 8 százalékát a földgáz jelenleg. A kínai pártvezetés 2030-ra 15 százalékra emelné a gáz arányát, haladva a 2060-ra kitűzött karbonsemlegesség felé. Ennek mentén becslések szerint 2035-re az ázsiai nagyhatalom duplázhatja gázfogyasztását. A növekedés mértéke megközelítheti Európa mai fogyasztásának 80 százalékát. A kínai és az ázsiai gázimport tehát nagy növekedésnek néz elébe. Európa pedig küszködik, hogy a kieső orosz gázt és csökkenő kitermelését pótolni tudja.

Hol található sok olcsón kitermelhető gáz?

Észak-Amerikában, Ausztráliában, Közel-Keleten, Afrikában. A cseppfolyósított földgáz (LNG-) technológia adott, amivel az óceánnyi távolságok átívelhetőek és mivel a kereslet dinamikája erős, a földgáz ára pedig magas, ezért – ahogy az ábrán is látszik –, egy újabb LNG beruházási ciklus van kibontakozóban.

A szerző, Szőcs Gábor a HOLD Orion Befektetési Alap portfóliókezelője. 17 éve követi az energia- és részvénypiacokat. Az Orion Alap egyik stratégiai célja, hogy globális palettáról válogatott alulértékelt energia-, közmű- és nyersanyagpiaci részvénybefektetésekkel növelje az alap hozamát.

Tele Energiával