Földünk elfogyasztása

A Circle economy készített egy remek összefoglalót arról, hogy milyen tempóval fogyasztjuk el Földünk erőforrásait. Van azonban pár meglepő kérdés, amit az adatok alapján feltehetünk. Először is, lássuk az alapvető arányokat a kutatók által évi 102 milliárd tonnára becsült éves anyagfogyasztásunkból:

forrás: Circle Economy

A lényegesebb adatok az alábbiak, tehát az, hogy milyen természetű anyagokról van szó:

forrás: Circle Economy

És itt el is jutottunk a végkifejlethez, vagyis, hogy mihez kellenek nekünk ezek az anyagok:

forrás: Circle Economy

Jöjjenek hát a provokatív kérdéseim, látva azt, hogy az építkezés és ehhez használt kőzet/homok/agyag felhasználásunk a többszöröse az élelem vagy épp energiahordozó igényünknek!

Nem az szolgálná a legjobban a bolygó megóvását, ha mindenki társasházba költözne? Ahelyett, hogy vegán életmóddal és elektromos autókkal vesződünk környezetvédelem címén, nem kellene inkább megköveznünk a családi házban élőket, amiért aránytalanul sok helyet foglalnak el maguknak a planétán?

Sőt, a környezetszennyezés egyik gócának hitt belvárosok nem maguk a környezetmegóvás zálogai? Hiszen egyetlen lakótelep vagy épp pesti belvárosi utca annyi embernek ad otthont, amennyien amúgy egy falunyi helyet foglalnának el maguknak a jelenleg gyönyörű erdőként vagy mezőként zöldellő világunkból. Nem is beszélve a sok különálló települést összekötő utak, hidak, csatornák kiépítésének és ezek használatának környezetterheléséről. Tehát, kedves olvasó, ha valóban csökkenteni szeretné ökológiai lábnyomát, akkor irány a belváros, a lakópark, a lakótelep!

(A szerző mentségére szóljon, hogy még soha nem élt családi házban.)