Mi rángatja most a forint árfolyamát?

Mennyi lesz az euró–forint-árfolyam június elsején? –  tettük fel a kérdést még áprilisban, egy zártkörű, alapvetően cégvezetők számára megtartott rendezvényen. Tanulságos, hogy bő egy hónappal ezelőtt még mennyire más irányba mutattak a forinttal kapcsolatos rövid távú piaci-befektetői várakozások.

A biztos és bekövetkezett „jövő” kényelméből jelentjük, hogy: 2023. április 20-án 378,81 volt a jegybanki EURHUF-középárfolyam és június első napján 370,55-es euróárfolyammal találtuk szemben magunkat.

Az április 20-i rendezvényen meghirdetett nyereményjátékunkban részt vevő szavazók várakozásai az alábbi grafikon szerint alakultak:

A válaszadók mindössze 7 százaléka számított arra, hogy 370 forinton vagy alatta lesz az euró árfolyama 2023. június elsején.  (A napi középárfolyam 370,55 lett.)

Miért becsülte alá a nagy többség a forint erejét?

Egyrészt a befektetői hangulat sokkal rosszabb volt április közepén, másrészt az alapanyagimport-érzékeny befektetők közül sokan a korábbi gyenge forint miatt áthelyezték euróba a pénzüket – rossz időzítéssel –, és most dupla veszteséget szenvednek el. Nem kapják meg a magas forintkamatokat, ráadásul az árfolyamon is veszteséget realizálhatnak, ha „hozzá akarnak nyúlni” a pénzhez.

Általában mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy „mi lesz most a forinttal?” – különösen akkor, amikor nagy ingadozásokat látunk az árfolyamban, amire az utóbbi években bőven volt példa.

Sokan megtapasztalhatták, hogy lehet nagyot nyerni és nagyot veszíteni is devizaspekulációval… De hogyan csináljuk eredményesen? A jóslás mellett összefoglalok néhány fontos árfolyambefolyásoló tényezőt, amelyeket érdemes számításba venni.

Gazdasági fundamentumok

Ide tartoznak a gazdasági növekedési mutatók, az infláció, az államháztartási egyenleg, a kamatlábak és a külkereskedelmi mérleg. Ha a magyar gazdaság erős és stabil, az általában pozitív hatást gyakorol a forint árfolyamára. Segít például, ha kapunk uniós forrást, csökken a gáz, olaj és egyéb nyersanyagok ára.

Aktuálisan is ez utóbbi, a nyersanyagárak nagy csökkenése ad támaszt a magyar valutának. Fontos lesz a következő hónapokban, milyen árfolyamon és honnan tud Magyarország gázt beszerezni.

A földgáz magas ára hozzájárult az elszálló inflációhoz, ami pedig meghozta a magas állampapírhozamokat. Most, a csökkenő földgáz ár és a tény, hogy elég volt a télen a felhalmozott gázkészlet megnyugvást hozott a magyar piacra, segített a forint erősödésben is. Jelenleg az infláció csökkenését várjuk, ami hatással lesz a kamatokra is – mindkettőnek csökkennie kellene.

Kamatlábak

A magasabb kamatlábak vonzóbbá tehetik a magyarországi államkötvény-befektetéseket, ezáltal erősíthetik a forintot. Ugyanakkor a fordítottja is igaz, a kamatlábak csökkentésével a forint gyengülhet, kevésbé vonzó a külföldi befektetők számára. (A múlt héten elindult a kamatvágás, de a forint nem reagált rá, aminek valószínűleg az az oka, hogy a piac már előre árazta a kamatcsökkentést.) A magas kamat számít jelenleg talán a legerősebb fundamentumnak a forint oldalán. Itt fontos megjegyezni, hogy önmagában ez nem elég, szükség van a stabilitásra, nehogy olyan szupergyengülés történjen, mint Törökországban.

Körülbelül 11 százalékponttal magasabb a magyar háromhavi állampapírhozam, mint a német. Tehát, ha valaki 3 hónap múlva lejáró, forintban denominált diszkontkincstárjegyet (DKJ-t) vesz, 370 forintos árfolyammal kalkulálva, 3 hónap múlva 380 forint alatt kell maradjon az EURHUF-árfolyam ahhoz, hogy jobban járjon, mintha 3 havi német euróalapú állampapírba fektetett volna.

Külső tényezők

A globális piaci környezet és a nemzetközi gazdasági események is befolyásolhatják a forint árfolyamát (értelemszerűen). Például a külföldi gazdasági válságok, a geopolitikai feszültségek, politikai viták, a kereskedelmi háborúk vagy a fontos nemzetközi események, mint például a Brexit, a Covid-járvány, a háború a szomszédos Ukrajnában mind negatív hatással vannak a forint árfolyamára. Ezek olyan kockázati faktorok, amelyeket gyakran nem ismerünk előre és nem is tudunk kalkulálni velük.

Spekuláció és befektetői hangulat

A devizapiaci hangulat és a spekuláció is jelentős szerepet játszik a forint árfolyamának alakulásában, hiszen a befektetők várakozásai, hangulata és reakciói a gazdasági fejleményekre, valamint a spekulatív kereskedelem is gyakran befolyásolja a devizapiaci mozgásokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is képes befolyásolni a forint árfolyamát. A központi bank devizapiaci intervenciókat hajthat végre, például megvásárolja vagy eladja a forintot a devizapiacon. Ezáltal az MNB közvetlen hatással lehet a forint keresletére és kínálatára, és ez befolyásolhatja az árfolyamát. Jelenleg a kamatcsökkentési terv fontos az MNB számára, de mellette stabil forintot is szeretnének, ezért óvatosak a kamatcsökkentés kapcsán.

Fontos megjegyezni, hogy a forint árfolyama összetett és sok tényezőtől függ. Váratlan események korábban is voltak és a jövőben is lesznek, ezért nehéz megmondani hol lesz az árfolyam például fél év múlva. Korábban írtunk több pánik során, ebből kettőt emelnék ki, ami az árfolyamgrafikonon is éreztette a hatását.

2023 márciusában még az SVB csődje – és általánosan a bankpánik – jelentette a kockázatot, pontosabban az volt a fő kérdés lesz-e tömeges bakcsőd. Erről Zsiday Viktor írt. 

2022 novemberében a földgázár-pánik okozott sok feszültséget az árfolyamban. Az elszálló gázárak magukkal vitték a forint árfolyamát is:

Mindkét hír hatására hirtelen forintgyengülést tapasztalhattunk, majd amikor kiderült, hogy nem kell nagyobb problémával számolni, megindult a korrekció. Amikor tehát váratlan negatív, vagy pozitív hír érkezik, az hatással van az árfolyamra, főleg rövid távon.

A forint jövője

A HOLD szakemberei, Móricz Dániel befektetési igazgató és Cser Tamás vezető részvényportfólió-kezelő a napokban adtak nagyinterjút a Privátbankár.hu-nak, alapvetően az elmúlt 10 év legjobb abszolút hozamú alapjának választott HOLD Columbusról és a HOLD befektetői szemléletéről, de a forintárfolyam jövőjéről is kérdezték őket:


„Hogy nézhet ki a forint jövője?” – hangzott el a kérdés.

Móricz Dániel: Azt gondolom, hogy a forint ezen a szinten drága, de ahogy már láttuk más eszközosztályoknál is, tud még drágábbá válni, ha van olyan tényező, ami hajtja. Ez a forint kamatszint nagyon-nagyon magas. Volt egy nagy pánik a forint körül tavaly ősszel, amikor valószínűleg sokan vettek devizát. Most mindenki kellemetlenül érzi magát, mert nemcsak nominálisan van alacsonyabban az euró árfolyama, hanem elesett a magas kamattól is, amit a forinton el lehetett volna érni.

A forint legerősebb fundamentuma most ez a kamatszint, amely elképesztően magas ahhoz képest, amit hasonló inflációs dinamikával bíró régiós országokban láttunk. Ha elindul a magyar infláció látványosabb csökkentése, ami hónapok kérdése, akkor valószínűleg a magyar kamattöbblet is csökkenni fog, és akkor ez a forint vonzerejét kicsit rontani fogja. (Az interjú az MNB május 23-i effektív kamatcsökkentése előtt készült – a szerk.)  De ha 18 helyett csak 15 vagy 13 százalék lesz az effektív kamat, az is sokkal magasabb, mint a régióban. Tehát ez egy erős fundamentum, ami segít a forintnak.

Cser Tamás: Magyarországon a gazdasági stagnálásnak, visszaesésnek egyre erősebb jelei vannak. Így nem hiszem, hogy tartósan fönnmaradhat ez a kamat. Erősen fékeződik a fogyasztás, a hitelfelvétel, a kamat gazdasági ára egyre magasabb.

Móricz Dániel: Többes kamatrendszer van Magyarországon, más a kamat a külföldieknek, a belföldieknek, a hitelfelvevőknek, a betéteseknek, az alapkezelőknek, a vállalatoknak, a magánszemélyeknek… Nyilván az a megoldás, hogy ahogy lassul a gazdaság és csökken az infláció, eme kamatspektrum felső része elkezd csökkenni, és közelebb kerülnek egymáshoz ezek a kamatfajták. A forint reálfelértékelődése lassan olyan mértékű, ami egyre több exportőrnek okoz fájdalmat. A következő fél év azonban még a forint árfolyamának erős szinten maradásáról szólhat.”


A blogbejegyzés szerzője Nagy Attila, a HOLD vezető online vagyonkezelő bankára, akit a fentiekkel kapcsolatos kérdése esetén ezen a címen érhet el: kapcsolat@hold.hu.

Horrorinfláció: mi a megoldás megtakarításaink értékének megőrzésére?

Hektikusan változó piaci környezet, évtizedes magasságban járó infláció, amely mértékét a betéti kamatok révén elérhető hozam meg sem közelíti. Ilyen helyzetben mi lehet a megoldás a megtakarítások értékének megőrzésére?

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.