Mégis mi folyik a forintpiacon? – Zsiday Viktor válaszolt

Belejátszik a forintgyengülésbe a kormány és az MNB közötti adok-kapok – erről beszélt Zsiday Viktor, a HOLD-nál elérhető Citadella Alap portfóliókezelője a Portfolio Checklist március 14-i adásában.

A forint 2023 nyarán elérte a 370 körüli euróval szembeni szintet, és azóta fokozatosan, hullámokban gyengül. Január első felében még 380-as szint környékén járt a jegyzés, azóta viszont kisebb visszaerősödések mellett gyakorlatilag folyamatosan veszít az értékéből. Márciusban már hajszálnyira jártunk-járunk attól, hogy 400 fölé is benézzen az árfolyam, de láttunk történelmi mélypontot a lengyel zlotyival szemben is.

Nem lenne szabad elengedni az árfolyamot

Le kell szögezni, hogy amennyiben nincs nagyon nagy egyensúlytalanság (például óriási folyó fizetési mérleg hiány vagy gigantikus recesszió), akkor a jegybankok oda „rakják” a deviza árfolyamát, ahova akarják. Ez igaz a forintra is – hangzott el Zsidaytól.

A portfóliókezelő úgy véli, hogy nem lenne szabad most elengedni a forintárfolyamot, hiszen bár lecsökkentettük az inflációt, sajnos nem igaz, hogy „két vállra is fektettük” volna. Magyarországon még mindig magas, 9-10 százalékos a bérnövekedés és emelkednek az inflációs várakozások.

Ha a forintot hagyjuk tartósan gyengülni, a pénzromlás mértéke magas szinteken ragadhat meg.

Hogyan játszanak szerepet a forint erősségében a nemzetközi befektetők, illetve a magyar kamatprémium? Kinek van igaza a gazdaságpolitikusok küzdelmében?

A teljes beszélgetésből kiderül: