Devizapiac: hova tűnt a forint vonzereje?

Forintos helyzetjelentés. Az egyik korábbi írásomban azt jártam körül, hogy hogyan támogatták meg a devizapiaci befektetők a forint árfolyamát carry-ügyleteken, azaz a kamatkülönbözetre játszó pozíciókon keresztül. A magyar gazdaság helyzete némileg javult, példának okáért idén a külkereskedelmi mérleg már ismét pozitív tartományba fordult az alacsonyabb belső kereslet és energiaimport-árak miatt.

Ezzel együtt a költségvetésben még maradtak kérdőjelek – többek között a csökkenő belső kereslet miatt az áfabevételek nem biztos, hogy elérik a tervezetben szereplő gazdasági növekedés mellett számolt értéket. Ugyanakkor a lakosság megtakarítási képessége, mellyel belsőleg lehetne finanszírozni a hiányt, a tavalyi inflációs sokk után érdemben tudott emelkedni az idén. A pozitív fejlemények mellett a folyó fizetési mérleg egyenlege, így a gazdaság külső finanszírozási képessége, nullszaldós tartományba ért a tavasz végére.

Az akadozó EU-pénzek és bármely sokk a nemzetközi energiapiacokon azonban itt is tartogat kockázatokat.

Ilyen helyzetben egyenlőre rövid távon, habár csökkenő mértékben, de még szükség lehet a külföldi befektetőkre az egyensúlytalanságok és kockázatok kezelése miatt.

A carry-ügyleteket elsősorban két tényező határozza meg: a kamatbevétel és a devizamozgásokból származó nyereség. Előbbi adott az ügylet kezdetekor, utóbbira pusztán becslések és várakozások léteznek.

A kérdés mindig az, hogy hol éri el az adott deviza a túlértékelt szintet, ahol már kellő kereskedő gondolja úgy, hogy a jövőbeni devizamozgások lenullázzák a kamatkülönbözetből adódó nyereséget. Erre a deviza fair értékének becslésével együtt nincs tökéletesen egzakt válasz. Holott a devizaárfolyamok volatilitása adhat némi mankót.

Tavaly októberben a forintkamatok megemelésével sikerült a főbb devizapárok kockázata, vagyis volatilitás közelébe vagy akár fölé emelni a kamatelőnyt, ami meg is hozta a vásárlási kedvet. A tavasszal elindult itthoni kamatvágások, illetve a külföldi jegybankok fennmaradó szigora mellett azonban mára ez a vonzerő eltűnt a piacokról.

Összességében tehát a külső egyensúlytalanságok javultak, de még nincs teljesen kint a gazdaság a vízből, a külső finanszírozási képességben vannak lefelé mutató kockázatok. A kockázatok kezeléséhez még szükség lehet a külföldi befektetői háttérre, azonban a nemzetközi piacon erodálódott a magyar eszközök vonzereje. Ezen feltételek mellett, habár hosszabb távon beállhat egy egyensúlyi állapot, rövidebb távon lehetnek kiemelkedő mozgások a forint árfolyamában a nemzetközi hírektől és külföldi befektetők hangulatától függően.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.