Devizába vándorolnak a magyar megtakarítások?

Erősen nő a devizabetétek aránya a bankoknál, amiből akár arra is következtethetünk, hogy a lakosság kezdheti elveszíteni a hitét a magyar fizetőeszköz tartós értékében. A megtakarítók, akik inkább devizabetétben helyezik el vagyonukat, ugyan kisebb kamatot kapnak, de erősebb/stabilabb devizában denomináltak. A lenti ábrán is jól látható, hogy a háztartások devizabetétéinek aránya az összes betét arányában megnőtt Magyarországon. A teljes képhez azonban hozzá tartozik (alsó táblázat) az is, hogy ezek nem árfolyamszűrt adatok, tehát a forint gyengülése is jelentős szerepet játszik a látványos megugrásban, így pedig már mérsékeltebb növekményt mutatnak a magyar adatok is.

Forrás: J.P. Morgan, Haver
Forrás: J.P. Morgan, Haver

Amennyiben a nominális GDP-hez viszonyítjuk a devizabetétek értékét, abban az esetben is jól látszik, hogy Magyarországon jelentős a megugrás, különösen a régiós gazdaságokkal összehasonlítva. Ha ezt is a fenti irányt követve megvizsgáljuk az árfolyamszűrt adatok alapján, akkor a vállalati szektorban jelentősebbnek tűnhet az állománynövekedés, azonban itt érdemes még egy tényezővel számolni, méghozzá a megugró gázárakból adódó margin igénnyel.

Forrás: J.P. Morgan, Haver

Ha tartós lesz ez a folyamat, a jegybank egyre inkább el fogja veszíteni a monetáris politika feletti kontrollt és akaratlanul bevezeti magát az euró. Negatív példaként szolgálhat Törökország, ahol a lakossági megtakarítások jelentős része van dollárban, euróban és aranyban, mert a líra folyamatos gyengülése folyamatosan elszegényíti a lírabetéteseket (a magas líra kamat ezt csak részben ellensúlyozza).

Megjegyzés: A cikk korábbi verziójában nem szerepelt az árfolyamkorrekció, ami félrevezető lehet, így 2022.10.25-én frissítettük.

60/40: az óvatos duhajok legrosszabb éve

A BofA Global Research friss riportja szerint a „60/40” portfóliók az évszázad legrosszabb teljesítményét hozzák 2022-ben: most év per év alapon 30 százalékos mínuszban állnak, szemben a portfóliótípus 1927 óta betonbiztosan nyújtott 9 százalékos átlagos éves hozamával.