Forintgyengítés = euroizáció

A folytonos forintgyengítés szinte a hazai gazdaságpolitika része lett, aminek van egyfajta logikája: afféle ázsiai modellt másolva, alulértékelt devizával, alacsony kamatokkal és támogatott hitelekkel próbálunk versenyezni a nemzetközi piacokon. A probléma ezzel az, hogy ha sokáig megyünk ezen az úton, akkor elveszíthetjük a monetáris politika feletti kontrollt.

Mindaddig, amíg ciklikusan, tompító hatással alkalmazza egy ország a devizagyengítést – azaz recessziós időszakokban gyengíti a devizáját, fellendülésben erősíti – nincs nagy baj, ám tudjuk, hogy (hasonlóan az anticiklikus fiskális politikához), a megszorító fázist nem szeretik alkalmazni a politikusok, gazdasági lassulástól és népszerűségvesztéstől tartva. Valahogy így van ez a forinttal is: recessziós helyzetben, bármilyen nehézségek esetén hagyjuk (segítjük) gyengülni, de utána már nem akarjuk visszaerősíteni.

Amíg a lakosság/vállalati szektor nem szokik ehhez nagyon hozzá, addig ez elmegy, de ha elég soká zajlik, akkor beépül a várakozásokba, és a szereplők rájönnek, hogy az állandóan leértékelődő hazai deviza helyett érdemesebb megtakarítani és árakat meghatározni egy stabil devizában. Nálunk ez logikusan az euró.

Úgy látom, hogy lassan kezd elindulni az a folyamat, amikor a forintgyengülés természetessé válik, beépült a várakozásokba, és mivel a hazai devizát egyre kevésbé gondolják értékőrzőnek, a megtakarítók kezdenek trendszerűen euróban gondolkodni. Ez nem egy gyors folyamat, de ha így haladunk, akkor idővel az összes megtakarítási és árazási döntés is egyre inkább euróban lesz Magyarországon, a forint szerepe marginalizálódik, ami oda vezet, hogy a monetáris politika lehetőségei beszűkülnek, hiszen a forint árfolyama, a forint kamatok egyre kevesebbek számára lesznek érdekesek.

Nem biztos, hogy ez hosszú távon negatív folyamat, de a forint megtartásának és az euró be nem vezetésének éppen az az értelme, hogy önálló monetáris politikát tudunk folytatni. Ha a következő években is a forint burkolt csúszó leértékelését folytatjuk, akkor ezt a fegyvert elveszítjük, és az euró bevezeti önmagát. Tehát ha meg akarjuk tartani a forintot és az önálló monetáris politikát, akkor fel kell hagyni a hazai pénz gyengítésével, különben akár akarjuk akár nem, a gazdaság magától fog átállni euróra.