Függetlenség napjára: Lemaradó szektorok az amerikai részvénypiacon

A koronavírus-válság hatására beszakadó részvényárak számos vételi lehetőséget teremtettek a tőzsdéken. Ha valaki 2020. március 23. környékén vásárolt részvényeket, nagyon nagy eséllyel magas hozamot tudott elérni, szektortól függetlenül. A legnagyobb pánik idején érdemes több részvényt egybetömörítő ETF-et vásárolni, mert az egyedi részvénypozíció, a vállalat csődje esetén jelentős veszteséget okozhat. Ahogy javulnak a kilátások egyre kifizetődőbb stock-pickingbe kezdeni, és a lemaradó vállalatok részvényeit megvenni. Sok befektető realizálta az elért profitot és részvényarány csökkentésbe kezdett a saját portfólióján belül, amit a csúcson járó részvénypiacok meglehetősen indokolttá tesznek. Felmerül a kérdés, hogy mely iparágakban találhatunk még alacsony értékeltségű cégeket. Érdemes megnézni, hogy mely szektorok maradtak le az amerikai részvénypiacon és hol számíthatunk javulásra a koronavírus lecsengésével párhuzamosan.

Az alábbi ábrán láthatjuk az S&P 500 különböző szektorainak teljesítményét a koronavírusról szóló első hírek óta. Az iparágak teljesítményét az S&P 500 különböző szektorait követő ETF-ek áralakulásából számítva hasonlítottam össze.

Az energiaszektor az egyértelműen lemaradó iparág, hiszen az összes többi szektor már nemcsak ledolgozta az esést, hanem a koronavírus előtti időszakot is túlszárnyalta. Relatíve olcsó tehát az energia, a közmű és az ingatlan, habár mindhárom iparág súlyos kihívásokkal néz szembe a jövőben. A sok rossz hír és a borús kilátások azonban lehetőséget jelentenek, hiszen a tőzsdéken a derivált, azaz a változás számít. A kilátásokban történő kis mértékű, vagy egy-két pozitív hír jelentős árfolyamemelkedést eredményezhet ezen vállalatok árfolyamában.

A csillagászati árazottságon forgó technológiai vállalatok tovább drágultak, sokukra még kedvezően is hatottak a járvány miatti lezárások, home-office intézkedések stb. A nagy növekedést árazó részvények értékére kockázatot jelent az emelkedő infláció, valamint feltételezhetjük, hogy a korábbi évek áremelkedését okozó hozamcsökkenés véget ért. A diszkrecionális fogyasztási cikkek ETF közel 50 százalékát az Amazon, Tesla, Nike, és Home Depot cégek alkotják, amelyek mindegyike a vírus nyertesének számít. Ezen cégek a fogyasztási szerkezet átalakulásából és az e-kereskedelem megerősödéséből profitáltak. A szolgáltatásokat ugyanis hosszú ideig nem lehetett elérni, így az általuk kínált termékekre és az elektronikus vásárlásokra terelődött az emberek költése. Feltételezhetjük, hogyha a koronavírus okozta lezárások segítették ezen vállalatok árbevételét, akkor a lezárások feloldása és a szolgáltató szektor újra indulása negatívan fog hatni rájuk.

*Az ábrán szereplő árfolyamok a következő ETF-ek USD-ben számolt teljesítményét mutatják:

Ingatlan SPDR Dow Jones REIT ETF
Nyersanyag Materials Select Sector SPDR Trust ETF
Ipar Industrial Select Sector SPDR Fund
Diszkrecionális fogyasztási cikkek Consumer Discretionary Select Sector SPDR ETF
Tartós fogyasztási cikkek Consumer Staples Select Sector SPDR Fund
Energia Energy Select Sector SPDR Fund
Pénzügy Financial Select Sector SPDR Fund
Közmű Utilities Select Sector SPDR Fund
Gyógyszeripar Health Care Select Sector SPDR Fund
Technológia Technology Select Sector SPDR Fund
Szállítmányozás iShares Transportation Average ETF